-- 10 luni de proiect;
-- 400 de de tineri antreprenori participanți (între care 211 de femei)
-- 2 caravane de promovare, conferințe și sesiuni de consiliere în domeniul antreprenorial;
-- 1 concurs de idei de afaceri, 59 de proiecte înscrise, 40 de câștigători;
-- 40 de start-up-uri finanţate cu câte 10.000 de euro fonduri nerambursabile;
-- Peste 80 de locuri de muncă nou create
Proiectul multi-regional “Antreprenor - idei de afaceri de succes şi dezvoltarea antreprenoriatului în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Vest Oltenia”, derulat de OTP Consulting România, companie membră a OTP Group, în parteneriat cu Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, cea mai prestigioasă universitate tehnică din România a ajuns la final.
Cu o valoare totală de aproximtiv 5,581,000 RON, proiectul a fost implementat în 7 județe: Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Olt, Dolj, București și Ilfov.
Acesta a avut un real succes în rândul tinerilor antreprenori, reuşind să atragă, în cele 10 luni de implementare, 400 de persoane cu vârsta peste 18 de ani, interesate să iniţieze o activitate independentă. Dintre acestea, peste 60% fac parte din categoria de vârstă 18-25 ani și sunt înscrise în învăţământul superior, iar peste 50% sunt femei.
Pe toată durata proiectului, persoanele din grupul ţintă au participat la diverse cursuri de formare profesională în domeniul antreprenoriatului, oferite gratuit în cadrul a 21 de sesiuni, care au debutat în luna martie şi s-au încheiat în luna septembrie. Acestea au fost susținute atât la București, cât și la Craiova, de formatori acreditaţi.
“OTP Antreprenor este cel mai important proiect dezvoltat de OTP Consulting România în acest an. În cele 10 luni de proiect, am reușit să oferim cursuri gratuite de formare în domeniul antreprenoriatului pentru aproximativ 400 de tineri dornici să pătrundă în mediul de afaceri românesc. În plus, am dezvoltat și o importantă rețea de networking între antreprenorii aflați la început de drum. Încurajați de feed-back-ul seminariilor tematice din luna septembrie, am continuat seria evenimentelor „Business to Business” și am creat un cadru mai amplu, în care să oferim tuturor tinerilor care vor să își deschidă o afacere ocazia de a se întâlni cu alți antreprenori, pentru a genera soluții de colaborare și noi idei de afaceri. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără susținerea principalului nostru partener – Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti care, prin expertiza oferită în cadrul seminariilor și serilor de start-up organizate, a contribuit din plin la atingerea obiectivelor proiectului”, a declarat Olti Ágoston, CEO OTP Consulting România.
În lunile mai-iunie a fost lansat, în cadrul proiectului, un important concurs de idei de afaceri. Din cele 59 de planuri de start-up înscrise, au fost selectate 40 de idei câştigătoare (minimum 2 din fiecare judeţ al regiunilor implicate în proiect şi 20 din segmentul de antreprenoriat feminin). Acestea aparțin unor domenii precum IT, media şi publicitate, design şi arhitectură, comerţ, turism, industrii creative sau alte activităţi recreative şi distractive. Toţi câştigătorii au primit, în urma semnării unui acord de finanțare, câte 10.000 de euro, fonduri nerambursabile, cu care şi-au înfiinţat şi operaţionalizat noile firme (start-up-uri). Subvenţiile au fost acordate în funcţie de cheltuielile declarate eligibile de către experții de schemă start-up ai proiectului.
Afacerile nou înfiinţate au determinat crearea a peste 80 de noi locuri de muncă, pentru angajați cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani.
”Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă unul dintre motoarele de creștere economică în România, fiind o sursă importantă de idei și proiecte de afaceri puse în aplicare în mod eficient, dar și de locuri de muncă. Finalizarea cu succes a proiectului OTP Antreprenor reflectă preocuparea constantă a grupului nostru pentru susținerea antreprenoriatului la nivel local, reprezentând totodată o recunoaștere a aportului tinerilor întreprinzători la dezvoltarea economiei. Vom continua să acordăm sprijin întreprinzătorilor, atȃt prin programe viitoare asemănătoare, cȃt şi prin dezvoltarea continuă a gamei noastre de soluții financiare, proiectate special pentru a satisface nevoile actuale ale acestora”, a declarat László Diósi, CEO, OTP Bank România.
Tot în cadrul proiectului OTP Antreprenor au fost înființate 2 centre de sprijin, unul la Craiova și unul în capitală și au fost dezvoltate alte 2 în cadrul Universității POLITEHNICA din București. Acestea au funcționat ca spații de întâlnire și acordare de consultanță pentru antreprenori.
De asemenea, pentru a veni în sprijinul tinerilor interesați să înceapă o afacere, au fost organizate 13 evenimente care să puncteze beneficiile autoangajării și inițiativei antreprenoriale: 6 seri de start-up, 2 mese rotunde de antreprenoriat feminine, 2 sesiuni de conştientizare și 5 seminarii tematice. Dintre acestea, două au fost organizate sub forma unor întâlniri business to business. Cel din luna octombrie a fost o excelentă ocazie de networking și transfer de know-how între proprietarii de afaceri create prin intermediul proiectelor Start-up România derulate de Deloitte Consultanță și OTP Consulting România.
În plus, au fost organizate două caravane de promovare (în lunile mai și septembrie-octombrie) care au atras, în drumul lor prin Oltenia și București-Ilfov, peste 3600 de persoane interesate de antreprenoriat.
De asemenea, pagina de Facebook OTP Antreprenor a strâns, în cele 10 luni de proiect, peste 11 000 de like-uri.
Proiectul multiregional “Antreprenor - idei de afaceri de succes şi dezvoltarea antreprenoriatului în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Vest Oltenia” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
OTP Consulting Romania, membră a OTP Group, operează pe piaţa locală din 2007. Compania oferă suport partenerilor şi clienţilor săi în obţinerea finanţărilor nerambursabile destinate investiţiilor şi dezvoltării de proiecte.