Infertilitatea este din ce in ce mai “populara” in randul femeilor si barbatilor din intreaga lume. Cauzele sunt diverse, dar exista o serie de factori de risc frecvent intalniti, iar fumatul este unul dintre acestia. Astfel, timpul necesar conceperii unui copil este mai lung la fumatori decat la nefumatori si este de preferat ca inainte de concepere sa renunti nu numai la fumat, ci si la orice produs ce are in compozitie nicotina, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat. Chiar si terapiile sau medicamentele venite in spijinul fertilitatii nu isi fac la fel de usor efectul ca in cazul unui nefumator.
Impactul fumatului asupra reproducerii la barbati
Fumatul reduce in mod semnificativ dorinta si placerea sexuala la barbati, chiar si la cei tineri, de 20-30 de ani. De asemenea, barbatii care fumeaza sunt predispusi la o scadere a performantelor sexuale si asta pentru ca nicotina contribuie la aparitia unor boli cronice care afecteaza circulatia sanguina la nivelul penisului. Asadar, chiar daca erectia are loc, aceasta dureaza mai putin.
Studiile realizate de Action on Smoking and Health si British Medical Association au aratat ca fumatul creste riscul impotentei cu 50%, problema care se poate agrava in cazul asocierii fumatului cu factorii de stres sau alimentatia neglijenta.
In plus, fumatul afecteaza spermatozoizii, atat din punct de vedere calitativ (anomalii mai dese ale formei, motilitate redusa, fragmentarea ADN-ului spermatic), cat si cantitativ, numarul acestora fiind cu 22% mai mic la barbatii fumatori.
Impactul fumatului asupra reproducerii la femei
In cazul femeilor, fumatul pe termen lung influenteaza in mod negativ fertilitatea, in sensul incapacitatii de a duce sarcina la termen, uneori punand destul de serios in pericol sansele cuplului de a concepe. S-a descoperit ca fumatul este daunator pentru ovare, accelerand pierderea de ovule, lasand astfel loc instalarii menopauzei premature. Gradul de afectare variaza in functie de calitatea tigarilor si de perioada de timp in care femeia a fumat. De asemenea, componentele nocive din fumul de tigara (admiu sau cotinina) interfereaza cu capacitatea celulelor din ovare de a produce estrogen, si poate cauza cresterea numarului de ovocite diploide si malformatii congenitale la fat.
“Fumatul creste riscul de avort spontan sau de sarcina ectopica (extrauterina). De asemenea, femeile insarcinate care nu reusesc sa renunte la fumat sunt predispuse la a naste prematur sau la a avea copii cu greutate redusa la nastere”, avertizeaza dr. Ionela Anghelescu, specialist fertilitate si reproducere asistata in cadrul Gynera Fertility Center.
Fumatul pasiv – la fel de periculos
Studiile realizate de Universitatea Centrului Medical Rochester au aratat ca expunerea femeilor la fumatul pasiv, pentru mai mult de 6 ore zilnic, creste cu 68% sansele acestora de a deveni infertile. Foarte ingrijorator este faptul ca 4 din 5 femei participante la studiu au recunoscut au fost expuse la fumatul pasiv in timpul vietii si mai mult de 40% dintre acestea au intampinat probleme legate de fertilitate pe o perioada mai mare de un an sau dificultati la nastere.
Efectele fumatului asupra tratamentelor de reproducere asistata
Statisticile arata ca, pentru a concepe, in cazul fumatorilor sunt necesare de doua ori mai multe incercari de fertilizare in vitro decat la nefumatori. Si asta pentru ca fumatoarele au nevoie de doze mai mari de gonadotropine pentru stimularea ovarelor, au niveluri de estradiol mai scazute, mai putine ovocite prelevate, mai multe cicluri anulate, rate mai mici de implantare si mai multe cicluri de fertilizare esuate decat nefumatoarele.
De asemenea, ratele de avort spontan cresc in cazul fumatoarelor, iar efectele negative ale fumatului devin mai evidente odata cu inaintarea in varsta.
Ce e de facut?
In momentul in care luati in considerare conceperea unui copil, primul pas este acela de a renunta la fumat. Tinand cont de faptul ca fumatul influenteaza negativ buna functionare a sistemului reproducator, aceasta este alegerea potrivita pentru o sarcina dusa la bun sfarsit si nasterea unui copil sanatos. De asemenea, pentru a imbunatati semnificativ sansele de conceptie si in cazul reproducerii asistate, este necesara intreruperea fumatului cu cel putin doua luni inainte de a incepe FIV.
Pentru a fi la curent cu noutatile, accesati www.gynera.ro si/sau https://www.facebook.com/Gynerafertilitycenter/.