Ai o idee de afacere online? Atunci ai stabilit deja pașii exacți în realizarea scopului dorit. Cu siguranță, unul dintre primele din lista ta este găzduirea web, deoarece doar așa site-ul tău poate deveni disponibil pentru milioanele de utilizatori din întreaga lume. Însă, înainte de a alege un serviciu sau altul, trebuie să știi că hostingul are nevoie de administrare calitativă. Iată cum poate fi gestionată găzduirea și serverele.
Ce este gestionarea unui server?
Administrarea serverelor este procesul de monitorizare și întreținere a serverelor pentru a asigura performanța maximă a acestora. Gestionarea serverului cuprinde, de asemenea, controlul asupra hardware-ului, software-ului, securității și copiilor de rezervă. Pentru a garanta o funcționare pe cât se poate de eficientă, administratorul trebuie să asigure:
- Minimizarea riscurilor de nefuncționare și de încetinire a serverului;
- Crearea unui mediu sigur pentru păstrarea datelor;
- Asigurarea corespunderii serverului la nevoile clienților pe măsură ce afacerea acestora evoluează;
Per general, există trei tipuri de găzduire cel mai des întâlnite - web hosting, virtual private server și servere dedicate. Primul este cel mai ieftin și se potrivește de minune proiectelor începătoare. Aici clientului i se oferă un spațiu pe server alături de mulți alți utilizatori. Beneficiul este că nu trebuie să te gândești la gestionarea hostingului, deoarece de aceasta se ocupă furnizorul. Însă, nu uita că mereu trebuie să alegi un serviciu cu asistență tehnică disponibilă oricând.
Găzduirea VPS este o opțiune intermediară, care practic aceleași beneficii ca un server dedicat, precum acces root, control maxim, posibilitatea de a instala aplicații și software ș.a. Totuși, aici deja clientul va trebui să gestioneze procesele pe cont propriu. Furnizorul este responsabil doar de buna funcționarea a hardware-ului. Administrarea se realizează printr-un panou de control, care variază în funcție de prestator. De exemplu, la MegaHost beneficiezi de panoul gratuit Virtuozzo sau poți alege contra cost o opțiune mai avansată și comodo - cPanel.
La fel, ca în cazul menționat mai sus, serverele dedicate sunt gestionate de către client, iar hosterul are grijă doar de partea fizică. Odată ce alegi serviciul dat vei beneficia de control maxim asupra mașinăriei, pe care îl vei realiza, de asemenea, prin intermediul panoului de administrare. Opțiunea dată se potrivește în cazul companiilor cu cantități mari de informații și care pot angaja o persoană care se va ocupa de administrarea serverului.
La ce trebuie să acorzi atenție atunci când alegi furnizorul care va gestiona găzduirea web?Pe lângă sarcinile menționate anterior, există câteva lucruri de bază pe care trebuie să le iei în calcul atunci când alegi furnizorul care va gestiona serverul și găzduirea web. Mediul online este unul mai puțin reglementat, iar drept consecință mereu ești supus unei serii de riscuri. Astfel, tariful hosterului trebuie să includă:
- Asistență tehnică profesionistă. Niciodată nu poți ști în ce moment site-ul tău nu va funcționa corespunzător sau va fi atacat. Deci, o echipă profesionistă care ar fi mereu la dispoziția ta, pentru soluționarea rapidă a problemelor, este indispensabilă. De exemplu, la MegaHost ai parte de asistență calificată și amabilă 24/7.
- Experiența furnizorului. Cu cât mai mult timp activezi în mediul online, cu atât mai multe probleme ai soluționat. Dacă furnizorul există de peste 10 și are doar recenzii pozitive, poți avea încredere în profesionalismul acestuia. Pe piața de hosting din România, MegaHost are deja 14 ani de la fondare.
- Mici servicii suplimentare. Mereu e plăcut să primești ceva gratuit, inclusiv și în cazul găzduirii web. În funcție de prestator te vei putea bucura de diferite beneficii, însă MegaHost va avea grijă să realizeze backup zilnic JetBackup prestat de specialişti în domeniu.
Gestionarea corectă și calitativă reprezintă una dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să acorzi atenție atunci când alegi serverele hosting pe care vei plasa proiectul tău web. Informează-te corespunzător, vezi ce îți pot oferi diferiți furnizori și începe să dezvolți afacerea ta online.