Muzeul Olteniei Craiova a fost dotat recent cu aparate audioghid in Lb. Romana, Engleza si Franceza, disponibile pentru turistii care viziteaza expozitiile permanente de la Sectia de Stiinte ale Naturii si Sectia de Etnografie.
Universul si misterele lui, speciile protejate din regiune, ceramica olteneasca, costumulul popular specific zonei, ritualurile de nunta, sunt doar cateva dintre tematicile abordate, pe care turistii le pot asculta in format mp3, vizitand cele doua expozitii muzeale (Stiinte ale Naturii si Etnografie).
Fiecare turist primeste un aparat de ghidaj pe care sunt preinregistrate informatiile,iar cu ajutorul tastaturii alfanumerice, acesta alege si asculta informatiile in limba dorita, bucurandu-se astfel de o vizita planificata in ritm propriu, independenta de personalul angajat al institutiei.
Oricand, informatiile se pot derula inainte si inapoi, volumul audio se regleaza la un nivel confortabil pentru fiecare utilizator in parte si foarte important, turistul nu mai este nevoit sa se inghesuie pentru a auzi explicatiile ghidului uman ori sa astepte formarea unui grup mai mare pentru a dispune de ghidaj.
Cu un design similar telefoanelor mobile, audioghid este extrem de usor de folosit inclusiv de catre copii. “Cu aparatul s-a descurcat si o fetita de 10 ani” declara Dl. Aurelian Popescu, seful Sectie de Stiinte ale Naturii.
Amro Grup, firma care activeaza pe segmentul echipamentelor audio profesionale, si care a furnizat ghidurile audio pentru Muzeul Olteniei, spune ca aceste aparate reprezinta o unealta interactiva, capabila sa ofere o experienta placuta si totodata, sa satisfaca nevoia de cunoastere a celor care viziteaza muzeul.
Softurile cat mai sofisticate ale noilor audioghiduri, permit, pe langa materialele audio propriu-zise si incarcarea de poze ori formate video, muzica ambientala pe fundal. Dupa cum ne spunea si Dl. Dorian Grigore, Reprezentant Vanzari “Daca vrem sa-i determinam pe copii, pe tineri in general, sa aloce timp activitatilor culturale, trebuie automat sa tinem pasul cu tehnologia si sa le oferim un continut atractiv”.