HR Tips & Tricks: Telemunca și pandemia coronavirus – cum vă adaptați la work-from-home și cum evitați provocările acesteia pentru compania dvs.

Telemunca și pandemia coronavirus HR Tips & Tricks: Telemunca și pandemia coronavirus – cum vă adaptați la work-from-home și cum evitați provocările acesteia pentru compania dvs.

La nivel global, companiile au implementat și au în plan aplicarea de noi măsuri de siguranță a angajaților, odată cu revenirea acestora în cadru organizat.

Vivien Untaru, General Manager al firmei de recrutare Von Consulting, agenție de recrutare română din zona de IT, cu sedii în România, Germania și Statele Unite ale Americii, este de părere că flexibilitatea și adaptabilitatea la noul normal ar trebui să reprezinte elemente comune pentru operatorii din piața muncii, în perioada următoare, indiferent de sectorul de activitate.

Companiile din IT au planuri de prezență redusă la birou


Până la declanșarea pandemiei Covid-19, multe companii erau reticente să le permită angajaților să lucreze de acasă. În prezent, accentuează Vivien Untaru, comentând cu privire la companiile din portofoliul agenției pe care o reprezintă, peste jumătate dintre acestea sunt dispuse să introducă work-from-home pe o durată mai mare de timp după data de 15 mai. “Avem clienți care și-au propus o prezență de 25% la birou, iar alții care au anunțat work-from-home pe o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni”, spune reprezentantul agenției VON Consulting.

Pe termen scurt, dată fiind situația din starea de urgență, în decursul căreia pentru multe firme din sectorul IT productivitatea a înregistrat o creștere destul de mare prin work-from-home, este posibil ca multe companii să spere în continuarea acestei stări.


Când alegem norma combinată birou-acasă


În rândul angajaților, există păreri pro și contra referitoare la măsurile de protecție luate de angajatori, de la purtarea măștilor în spațiile închise până la statutul acestei pandemii. Din postura angajatorului, cum ar fi indicat să gestionezi astfel de situații?

O soluție ar fi o flexibilitate mai mare vizavi de desfășurarea activității combinate birou-acasă, spune Vivien Untaru.

În orice colectiv, există persoane în zona cu risc crescut în fața acestei boli, iar cine ar trebui să lucreze de acasă sunt fie angajații care nu vor sa respecte măsurile luate, fie cei cu risc crescut, pentru că pot fi infectați ușor, în general, dar și în particular, din cauza unor colegi care aleg să nu respecte măsurile luate de societatea pentru care lucrează. “Prin urmare, e o dilemă pentru orice angajator, pentru că oricare dintre cele două opțiuni ar reprezenta o discriminare. Alegem, așadar, să implementam aceleași măsuri pentru toată lumea”, comentează general managerul VON Consulting.


Măsuri de protecție pentru norma combinată birou-acasă

Munca de acasă trebuie asociată cu măsurile legale impuse de starea de alertă în România pentru prezența în fizic la birou, respectiv accesul și părăsirea spațiilor de birouri după un set de proceduri, distanțarea socială în spații open space, dezinfectarea echipamentelor de lucru și a spațiului de lucru, opțional măsurarea temperaturii la intrarea în birou. Pauza de masă ar trebui luată în intervale diferite, pentru a putea evita aglomerarea.

O altă problemă de avut în vedere, spune specialistul HR, o reprezintă transportul angajaților la birou și expunerea lor în mijloacele de transport în comun. Chiar dacă, în postura de angajator, vei pune la dispoziție toate materialele necesare și vei asigura toate condițiile pentru o activitate lipsită de riscul unei contaminări, nimeni nu garantează că simpla deplasare la birou nu va expune angajații acestor riscuri, în special acolo unde nu se poate evita aglomerarea, adaugă Vivien Untaru. Iată de ce între cei cu 25-50% prezență la birou ar putea fi cei care ajung la birou pe jos sau cu mașina personală, fiind practic mai puțin expuși astfel.

La fel de importantă este și limitarea fluxului de documente în fizic, prin schimbarea statutului de semnătură electronică certificată, astfel încât pe documentul odată printat, în special în perioada următoare, semnătura electronică să poată avea același efect ca și semnatura olografă.

“Indiferent de ponderea work-from-home sau prezență în fizic la birou în norma unui angajat, siguranța la job ar trebui, deci, să depășească statutul de procedură, adesea ignorată și să intre în ADN-ul organizațional. Fiecare angajat trebuie să înțeleagă că lucrează într-o comunitate, iar infectarea cu Covid-19 poate să nu aibă efecte tragice asupra lui, ci asupra celor din echipa cu care lucrează”, adaugă Untaru.


Recrutarea la distanță devine din ce în ce mai populară


Companiile trebuie să fie mai deschise către recrutarea online și instrumentele de recrutare online adaptate profilului lor, deoarece această tendință, accelerată de pandemia coronavirus, va continua să crească în viitorul apropiat, sfătuiește specialistul HR. De asemenea, candidații ar trebui să fie solicitați pentru interviuri la fața locului numai în etapele finale ale procesului, pentru a reduce expunerea atât a echipei, cât și a candidaților.

Avantajul acestui proces de recrutare mutat mai mult online? Oferirea unei alternative viabile pentru candidați, care în ultima vreme au devenit puțin mai deschiși la testare. Dacă înainte de declararea stării de urgență foarte puțini candidați ajunși la interviu continuau procesul dacă era implicat și un test scris de tehnologie (în domeniul IT), în momentul de față aceștia sunt mai deschiși, mai conștienți de faptul că eventualul angajator are nevoie de mai multa certitudine în luarea deciziei și probabil au și mai mult timp, stând acasă, susține Vivien Untaru.

Telemunca în România – avantaje și provocări


Sondajele realizate la nivel național de la declanșarea pandemiei arată că angajații pun preț pe anumite avantaje ale telemuncii, precum productivitatea mai crescută, eliminarea timpului pierdut cu deplasarea spre job, concentrarea mai mare când lucrezi de acasă.

Dezavantajele pe care le invocă majoritatea angajaților țin de comunicarea eficientă cu colegii, clienții, precum și o lipsă a clarității privind sarcinile zilnice pe care le au de realizat.

“Departamentul HR sau un partener cu expertiză în domeniu pot înlesni aceste asperități date de comunicarea la distanță și este de dorit să asiste managementul companiei în trasarea unor proceduri specifice telemuncii și normelor combinate de lucru birou-acasă. Trebuie avute în vedere siguranța angajaților, cât și instrumentele prin care echipele își mențin productivitatea, eficiența, dar și tonusul pozitiv.”


Work-from-home – o soluție pe termen lung?

Oricât de mari susținători am fi ai digitalizării, a activității desfășurate de acasă, munca în comunitate are avantajele ei. Partea de socializare, schimbul de idei, interacțiunea îmbunătățesc spiritul echipei și întrețin creativitatea și chiar o competiție sănătoasă în cadrul acesteia.

“Consider că work-from-home 100% este o soluție bună pe termen scurt și poate mediu, însă pe termen lung, nu este indicată. Există multe studii care pun în evidență o creativitate mai mare și o soluționare mai bună a problemelor atunci când oamenii lucrează în același spațiu fizic. Cei care vor reuși să asigure condițiile unui work-from-office de cel puțin 25-50% în condiții de siguranță vor avea echipe mai motivate, implicate și o productivitate mai crescută pe termen lung. În plus, pentru programele de mentorat cred că nimic nu ar putea înlocui prezența fizică a mentorului și posibilitatea de a interacționa și a pune întrebari în direct”, este de părere specialistul HR.   



Despre VON Consulting


Agenția de recrutare IT VON Consulting activează pe piața din România din 2003. În prezent, VON Consulting are 3 birouri în România (București, Brașov și Cluj), unul în SUA și este în proces de deschidere a unuia nou la Düsseldorf, Germania. VON Consulting are 150 de angajați și a lucrat cu clienți din UE și SUA, în principal în industria IT, telecomunicații, rețele și semiconductori, unii dintre ei Fortune 500.

Informații de contact

Nume Companie

SC SAG MEDIA COMMUNICATIONS SRL

Persoana de contact

Andreea Paleologu

Telefon

0732710894

E-mail