Infectiile micotice sunt cele intalnite probleme la nivelul pielii si unghiilor de la picioare si deseori se asociaza, o infectie la nivelul unghiei crescand riscul de a a dezvolta si o infectie la nivelul pielii si invers. Doamna doctor Adina Serban, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atentioneaza ca lasata netratata o astfel de problema poate crea o poarta de intrare pentru infectii bacteriene ce se pot extinde mai sus de zona piciorului, astfel incat trebuie luate masuri inca din stadiu incipient, pentru a preveni eventuale complicatii.
Contagiozitatea infectiilor micotice este mare, ele putandu-se transmite atat la de la unghie la picior sau la alte locuri ale corpului in cadrul aceluiasi individ, dar si de la un individ la altul. Cea mai frecventa modalitate de transmitere are loc prin incaltaminte sau prin suprafete infectate.
Daca nu este depistata si tratata sursa infectiei, riscul de recidiva este mare. “In plus, tratate de cele mai multe ori cu superficialitate, infectiile se cronicizeaza si produc atat consecinte estetice cu modificarea formei unghiei, cat si complicatii medicale, insotite de rezistenta la tratament. Diagnosticul va fi stabilit clinic si confirmat prin examene de laborator ce constau in prelevarea unui fragment unghial sau unei scuame de la nivelul pielii, urmata de efectuarea unui examen micologic sau a unei culturi fungice”, explica specialistul dermatolog.
Factori care predispun la dezvoltarea unei infectii
Infectiile micotice la nivelul piciorului sunt intalnite relativ frecvent, aparitia lor fiind legata de prezenta din abundenta a unor agenti patogeni, care pot coloniza chiar si pe pielea curata doar la simplul contact cu o suprafata contaminata. Piciorul, in special zona dintre degetele de la picioare, ofera mediul ideal pentru dezvoltarea unei infectii, permitand radacinilor ciupercii sa patrunda in tesuturile umede.
Exista, desigur, o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta o afectiune la nivelul pielii si unghiilor de la picioare. “Transpiratia excesiva a picioarelor este, cu siguranta, cea mai intalnita cauza, urmata de existenta la nivelul pielii a unor leziuni sau traumatisme unghiale. Nu in ultimul rand, varsta poate avea un rol important, pacientii varstnici fiind mai predispusi la dezvoltarea unor infectii micotice la picioare spre deosebire de cei mai tineri din cauza unei circulatii periferice deficitare insotita de un ritm de crestere unghiala lent. Anumite boli – diabet, probleme de circulatie, imunitate scazuta – sunt si ele asociate cu aparitia unor astfel de infectii micotice”, explica doamna doctor Adina Serban.
Masuri de preventie
O buna igiena este primul si cel mai important pas de prevenire a infectiei sau reinfectiei.
“Este esentiala igiena zilnica a picioarelor, stergerea foarte bine dupa baie a talpilor si a spatiilor dintre degete, spalarea mainilor dupa atingerea unei unghii infectate si dezinfectarea forfecutelor/unghierelor dupa fiecare folosire. Este recomandata renuntarea la unghiile artificiale sau oja semipermanenta, precum si frecventarea saloanelor ce sterilizeaza dupa fiecare client ustensilele de pedichiura, inclusiv pilele de unghii”, atentioneaza specialistul dermatolog.
Un rol important il are si renuntarea la incaltamintea veche sau dezinfectarea ei frecventa cu sprayuri sau pudre antimicotice. Chiar si pantofii noi cumparati este ideal sa fie dezinfectati cu sprayuri sau pudre antimicotice. Este de evitat transpiratia prin purtarea de sosete cu putere mare de absorbtie, fiind recomandata utilizarea de pantofi confectionati din materiale ce favorizeaza transpiratia sa se evapore. Pentru a preveni aparitia unor infectii este de evitat si mersul cu picioarele goale pe cat este posibil, mai ales la piscina, la bazinul de inot sau in vestiare/dusuri.
In cazul in care in ciuda masurilor de preventie o infectie se dezvolta, este esentiala prezentarea la medicul dermatolog odata cu aparitia primelor simptome.