In fiecare luna, ca parte a seriei The Secret Ingredient, Electrolux, furnizor ales de 50% dintre chefii europeni cu Stele Michelin, impartaseste sfaturi simple care sa te ajute sa realizezi la tine acasa feluri de mancare la standardele unui restaurant. In aceasta luna, Electrolux a ales somonul.
„Cei mai multi dintre noi stiu cat de sanatos e somonul, dar majoritatea nu realizeaza cat de simplu si rapid este sa prepare acasa, cu acest ingredient, feluri de mancare la standardele unui restaurant”, spune Carmen Georgescu, Marketing and Communication Manager, Electrolux Romania. „Secretul este sa folosesti metodele chefilor, cum ar fi gatitul la aburi, pentru a pastra textura si aroma preparatelor.”
Cu aproape 100 de ani de experienta culinara, realizand aparatura profesionala pentru chefii de top ai Europei, Electrolux continua Ingredientul Secret - o platforma creata cu scopul de a extinde posibilitatile culinare in bucatariile casnice. Aceasta platforma furnizeaza indicii lunare, sfaturi si tehnici stranse in colaborare cu chefi de top, dar si cu bloggeri culinari. Ingredientul secret al acestei luni este somonul, un aliment gustos, versatil si, totodata, hranitor.
„Sa gatesti bine tine de folosirea unor ingrediente de calitate, a unor ustensile potrivite si presupune sa ai cateva cunostinte in domeniu”, spune Carmen Georgescu, Marketing and Communication Manager, Electrolux Romania.
„Utilizand gamele noastre de electrocasnice pentru bucatarie, vrem sa aratam cat de simplu este sa transformi ingrediente obisnuite in mancaruri delicioase si sanatoase cu care te poti mandri.”
Ingredientul Secret - Somonul
In afara de faptul ca e delicios, somonul este bogat in acizi grasi Omega 3, esentiali pentru sanatate. Corpul omenesc nu produce acesti acizi, motiv pentru care trebuie preluati in mod regulat din alimentatie. Somonul mai contine si aminoacizi esentiali, care ajuta la mentinerea masei musculare, dar si proteine, care sustin un nivel al metabolismului care permite pierderea in greutate*.
In vreme ce pestele este un ingredient important in dieta noastra, grija fata de mediu e si ea foarte importanta. In ce priveste cumpararea somonului si a altor tipuri de peste, cele care au eticheta de produse eco MSC (Marine Stewardship Council www.msc.org) provin de la o crescatorie de pesti verificata, care produce efecte minime asupra mediului, iar pestele certificat de ASC (Aquaculture Stewardship Council www.asc-aqua.org) provine de la crescatorii de peste administrate cu responsabilitate fata de mediu.
Informatii despre somon
Somonul apartine familiei Salmonidae si este inrudit cu pastravul, pastravul auriu arctic, lipanul si morunul. Este originar din afluentii Atlanticului de Nord (genul Salmo) si Oceanului Pacific (genul Oncorhynchus).
Cei mai multi somoni migreaza dinspre mare in susul raurilor; prind viata in rau, calatoresc spre mare, dupa care se intorc in acelasi rau pentru a-si depune icrele.
Pestele, inclusiv somonul, este un aliment important in dieta oamenilor cel putin din era Paleoliticului; osemintele vechi de 40.000 ale omului de la Tianyuan arata ca acesta consuma cu regularitate peste de apa dulce.
In secolele XX si XXI, consumul de peste a crescut spectaculos, acest fapt ducand la dezvoltarea acvaculturii (cresterea pestilor). Dar acvacultura este o practica straveche. Cele mai vechi crescatorii de peste au functionat in China, in jurul anului 3.500 i.e.n. Primele incercari moderne de crestere a somonului de Atlantic au avut loc in Germania in 1763.
Astazi, cea mai mare parte a somonului de Atlantic provine din crescatorii, in vreme ce somonul de Pacific este pescuit in salbaticie.
Cum preparam somonul
Somonul se gateste rapid, ceea ce inseamna ca preparatele din somon, foarte sanatoase, pot fi pregatite imediat. Fileul de somon poate fi prajit cu ajutorul unei plite cu inductie in aproximativ 5 minute, sau poate fi pregatit la abur, cu marar si zeama de lamaie, in aproximativ 20 de minute.
Somonul se gaseste sub forma de rondele sau file, proaspat, congelat, in conserva sau afumat. Poate fi preparat pe gratar, fiert, gatit la abur, in saramura, la cuptor sau poate fi mancat crud. Toate aceste optiuni transforma somonul intr-un aliment extrem de versatil.
Pentru prepararea somonului, e important sa se urmeze aceleasi reguli de siguranta ca in cazul carnii crude. Acesta trebuie gatit in intregime; gatita corespunzator, carnea somonului va fi ferma, suculenta si se va desprinde in „fulgi”.
Somonul proaspat trebuie consumat in decurs de doua zile; in caz contrar, ar trebui congelat. Odata congelat si decongelat, e recomandabil ca somonul sa nu fie congelat din nou.
Pentru mai multe idei, infograficul despre somon, care contine si retete, poate fi descarcat de aici: http://www.electrolux.ro/LocalFiles/Romania_Romanian/_Revamp/secret-ingredient/Infografic-Somon.pdf.
Platforma Electrolux Ingredientul Secret
Electrolux alege lunar un Ingredient Secret avand ca sursa unul dintre chefii parteneri sau bloggeri culinari. Pe canalul YouTube Romania sunt disponibile o serie de filme, iar infograficul insotitor pentru fiecare ingredient al lunii poate fi printat si inramat pentru a lumina orice bucatarie, fiind disponibil pe: http://www.electrolux.ro/Descopera-Electrolux/Somon/.
Electrolux este unul dintre liderii globali pe piata electrocasnicelor, dezvoltand solutii inovatoare, concepute cu grija si bazate pe cercetarea aprofundata a consumului, care indeplinesc nevoile actuale ale consumatorilor casnici si profesionisti. Produsele Electrolux includ frigidere, masini de spalat vase, masini de spalat rufe, aragazuri, aspiratoare, sisteme de aer conditionat si electrocasnice mici. Avand in portofoliu branduri respectate, precum Electrolux, AEG, Zanussi si Frigidaire, grupul vinde anual peste 50 de milioane de produse in mai mult de 150 de tari. In 2014, Electrolux a inregistrat vanzari de 112 miliarde de coroane suedeze, avand aproximativ 60.000 de angajati. Pentru informatii suplimentare, accesati: http://group.electrolux.com.
*www.livestrong.com