Una dintre cele mai importante probleme care poate afecta genunchiul este instabilitatea. Acest lucru nu sună foarte grav, dar, din păcate, este. Sportivii (profesionişti sau amatori), dar şi alte categorii de persoane pot suferi de instabilitate în urma unui efort fizic susţinut sau din cauza unor traumatisme, fapt care le poate schimba iremediabil viaţa. Netratată la timp, afecţiunea poate determina probleme de sănătate din ce în ce mai grave: de la imposibilitatea practicării sportului preferat, deficienţe cu un grad mare de invaliditate, până la distrugerea completă a genunchiului.
Dr. Eugen Rubeli, medic primar Ortopedie-traumatologie, şeful secţiei de Ortopedie din cadrul Ovidius Clinical Hospital, şi Dr. Toma Cucu, medic primar Ortopedie-traumatologie, şeful departamentului de Artroscopie, formează echipa de ortopezi care tratează instabilitatea genunchiului prin ligamentoplastie, o intervenţie chirurgicală minim invazivă.
„90% dintre instabilităţile netratate se transformă în gonartroză, care impune endoprotezarea. Stabilitatea genunchiului este asigurată de un aparat musculo-ligamentar complex. Instabilitatea se poate clasifica, astfel, după mai multe criterii. Ea poate fi acută sau cronică, iar în funcţie de ligamentele implicate sau afectate de traumatisme, este definită ca simplă sau complexă. De departe, această afecţiune este întâlnită mult mai des la persoanele active, care practică diverse sporturi, dar şi la victimele diferitelor tipuri de accidente (rutiere, casnice, de muncă etc.). Practic, în urma unui traumatism, are loc lezarea diferitelor structuri care asigură stabilitatea genunchiului. Uneori, aceste leziuni sunt izolate, alteori sunt multiligamentare“, ne-a spus dr. Toma Cucu.
Cele mai frecvente ligamente afectate sunt cele colaterale (intern şi extern), ligamentul încrucişat anterior, ligamentul patelofemural intern (MPFL) şi ligamentul încrucişat posterior.
„La consult, în urma discuţiei cu pacientul, se poate stabili exact ce s-a întâmplat şi medicul poate deduce astfel mecanismul de producere a leziunii. Examinarea clinică este foarte importantă, şi, de asemenea, examenul imagistic (RMN) este de un real folos în precizarea diagnosticului“, a adăugat medicul de la clinica OCH din Constanta.
Se pare că, în cazul afecţiunilor acute, tratamentul trebuie făcut cât mai devreme posibil. La Ovidius Clinical Hospital Constanţa, există echipamente moderne şi o echipă chirurgicală antrenată temeinic în acest tip de chirurgie, cu o experienţă vastă în rezolvarea acestor tipuri de leziuni. Reconstrucţia ligamentară se realizează prin tehnici minim invazive, artroscopice, de o maximă eficienţă. Recuperarea pacientului este rapidă, inclusiv revenirea la vechile practici sportive.
„În cazul instabilităţilor complexe, uneori este necesar tratamentul chirurgical în mai multe etape. Implanturile pe care le folosim aici sunt dintre cele mai moderne din domeniu şi asigură o fixare fermă a grefonului şi o mobilizare rapidă a pacientului, grăbind astfel procesul de recuperare“, a mai declarat dr. Cucu.
Totodată, în timpul intervenţiei de reconstrucţie a ligamentelor, specialiştii OCH rezolvă şi alte leziuni intraarticulare (ale meniscului, ale cartilajului articular etc.).
Un alt avantaj pe care îl pune la dispoziţie OCH este existenţa unei baze moderne de recuperare şi reabilitare medicală, atât prin kinetoterapie, cât şi prin hidrokinetoterapie, care permite începerea tratamentului recuperator cu personal calificat şi sub îndrumarea medicului ortoped, chiar de a doua zi după operaţie.