Aditia de os este o procedura chirurgicala necesara atunci nu exista o cantitate suficienta de tesust osos necesara sa sustina implanturile dentare, ca urmare a unor defecte de dezvoltare, infectii gingivale, traume sau spatiu ramas liber dupa extractii dentare. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca procedura se realizeaza sub anestezie locala si este complet nedureroasa, insa necesita ingrijire post interventie, pentru a evita disconfortul pacientului si a ajuta la o recuperare rapida.
Vindecarea dupa procedura de aditie de os are loc mai rapid, efectele negative postoperatorii sunt mai reduse, iar cantitatea de os care se integreaza este mai mare daca aditia de os este combinata cu procedura de PRF: din vena pacientului se recolteaza sange, din care se separa intr-o centrifuga speciala factori de crestere si alte substante utile, proprii organismului, care se amesteca cu osul si asigura integrarea acestuia in cantitate mai mare.
La ce se poate astepta un pacient dupa interventia de aditie de os:
- Durere
Dupa trecerea anesteziei este nevoie de administrarea de antialgice/antiinflamatoare timp de cateva zile. Totodata se administreaza si antibiotic pentru a preveni orice infectie, care ar putea duce la intensificarea durerii, dar mai ales la compromiterea intregii intregii proceduri.“Durerea si disconfortul vor varia in functie de tipul si dimensiunea grefei, insa in cele mai multe cazuri, acestea vor fi limitate si se vor ameliora in totalitate in 5 pana la 7 zile”, asigura specialistul ortodont.
- Umflarea zonei
Edemul postoperator este inevitabil, intr-o masura mai mica sau mai mare, in functie de reactivitatea individuala.
“Aproape insesizabil la unele persoane, destul de pronuntat la altele, edemul postoperator atinge maximum la 48 ore dupa interventie, dupa care descreste treptat.. Umflarea poate fi diminuata prin utilizarea imediata a pachetelor de gheata in primele 48 de ore”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan.
- Usoara invinetire a gingiei sau obrazului
Acest efect nu apare la toti pacientii, insa atunci cand este prezent va disparea de la sine dupa ce trece prin stadii diferite de colorare.
- Usoara sangerare
Usoare urme de sange care dau o coloratie roz salivei sunt normale, insa daca sangerarea devine mai abundenta, trebuie contactat de urgenta medicul, pentru a identifica potentiala cauza si a o indeparta.
Recomandari
In primele zile postinterventie este recomandata o dieta mai speciala, cu multe lichide. “Este recomandat consumul de alimentele moi si lichide in ziua interventiei, precum si evitarea produselor lactate pentru primele 48 de ore dupa operatie deoarece acestea contin bacterii vii care pot dauna grefei osoase. Dupa 24 de ore se poate reveni la o dieta normala, insa evitand mestecarea alimentelor in zona in care a avut loc interventia, pentru a nu produce traumatizarea ei”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
O igiena orala buna este esentiala pentru o vindecare rapida si pentru a reduce sansele de aparitie a unei infectii. “Pe langa rutina zilnica de ingrijire orala sunt recomandate si clatirile cu apa calduta cu sare de cel putin patru pana la cinci ori pe zi. Zona din jurul interventiei trebuie curatata cu atentie, pentru a nu produce leziuni”, spune specialistul ortodont.
Fumatul imediat dupa interventie este contraindicat deoarece dumul de tutun poate intarzia procesul de vindecare, iar in unele cazuri poate provoca esecul interventiei de aditie de os.