Pentru a imbunatati activitatea contractila a uterului in timpul travaliului, obstetricienii folosesc adesea diverse medicamente. Oxitocina este cea mai cunoscuta medicatie.
Oxitocina este un complex hormonal in structura, care se formeaza in creier si indeplineste functiile asociate cu nasterea si alaptarea in organism. Din creier, cu fluxul de sange, oxitocina intra in organele tinta – uterul si glandele mamare, exercitandu-si efectul asupra lor.
Spre sfarsitul sarcinii, cantitatea de oxitocina creste. Devine maxima noaptea si scade in timpul zilei, motiv pentru care nasterea incepe cel mai des noaptea. In timpul nasterii, concentratia oxitocinei creste si mai mult si atinge maximum pana la sfarsitul celei de-a doua si a treia perioade de nastere.
Oxitocina se administreaza numai intramuscular sau intravenos, mai rar subcutanat, deoarece, atunci cand este luat pe cale orala, este inactivat rapid de enzime in tractul gastro-intestinal. Dupa administrarea intravenoasa de oxitocina, efectul uterokinetic, adica efectul asociat cu cresterea activitatii contractile a uterului, se manifesta dupa 3-5 minute si dureaza aproximativ 3 ore.
Oxitocina este utilizata cu precautie extrema si in prezenta unor semne de hipoxie la fat – aport insuficient de oxigen, ca in cazul utilizarii oxitocinei, contractiile devin mai frecvente si mai lungi, iar in timpul contractiilor, aportul de sange catre placenta se inrautateste semnificativ.
Pe intreaga perioada de administrare a oxitocinei pentru a controla travaliul si starea fatului, obstetricienii determina puterea contractiilor uterine si frecventa contractiilor inimii fetale.
Un cardiotocograf inregistreaza simultan pe hartie frecventa, amplitudinea contractiilor si modul in care acestea afecteaza ritmul cardiac fetal. Daca starea fatului se agraveaza, care este diagnosticata printr-o modificare a batailor inimii sale, precum si in cazul controlului ineficient al nasterii, se efectueaza o cezariana.
Sursa: https://suntmamica.com/oxitocina-la-ce-ajuta/