Oricat de responsabili am fi cu privire la rutina de ingrijire orala, uneori se poate intampla sa experimentam disconfortul unei dureri de dinti chiar si in lipsa prezentei unei carii. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca, in fapt, cauzele durerilor de dinti pot fi multiple, iar uneori se afla dincolo de controlul nostru.
- Sensibilitate dentara
Teminatiile nervoase din interiorului dentinei (stratul interior al dintelui) expuse factorilor externi pot fi o cauza care explica aparitia durerii dentare. “Dentina este expusa atunci cand smaltul lipseste pe anumite zone din nastere (in 10% din cazuri smaltul din apropierea gingiei este absent sau extrem de subtire) sau atunci cand smaltul dentar se fractureaza accidental. In aceste situatii apare sensibilitatea dentara la contactul cu agentii externi, in ciuda unui periaj dentar corect, iar uneori chiar si la contactul cu periuta dentara”, explica specialistul ortodont.
- Bruxism
Scrasnirea dintilor, provocata in principal de stres, duce la tocirea smaltului si uneori chiar si a dentinei. “Dintele are capacitatea de aparare, iar ca urmare a faptului ca tocirea se produce treptat, nervul are timp sa se retraga prin depunerea unui strat suplimentar de dentina, insa chiar si in aceste conditii durerea dentara poate sa apara. Presiunile constante exercitate asupra dintilor, musculaturii si articulatiei aproape in fiecare noapte, vor determina aparitia unei dureri usoare sau moderate”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
- Inghesuiri dentare
Unii dinti sunt suprasolicitati din cauza contactelor anormale dintre ei, fapt care poate produce durere. Fortele mari exercitate asupra dintilor pot face ca prismele subtiri de smalt de langa gingie sa sara producand leziunile cuneiforme. Dentina este astfel descoperita si apare sensibilitatea dentara.
- Eruptia molarului de minte
Rareori eruptia molarului de minte trece neobservata, de cele mai multe ori aparand un disconfort, caruia la inceput nu ii identificam cauza.
“In prima faza vor aparea dureri difuze, produse de presiunile pe care molarul de minte le exercita croindu-si drum spre suprafata. Atunci cand, in ciuda eforturilor de periaj dentar corect, sub gingia care inca acopera partial molarul de minte se acumuleaza resturi alimentare care duc la inmultirea bacteriilor ce vor produce inflamatia zonei si chiar acumularea de puroi, isi face aparitia pericoronarita, insotita de dureri moderate sau chiar intense”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
5. Periajul prea agresiv
Periajul prea agresiv sau aplicarea unei presiuni prea mari asupra dintilor poate favoriza retractia gingivala si implicit aparitia sensibilitatii dentare. “Pentru a preveni o astfel de situatie este recomandata folosirea unei periute dentare cu peri de duritate medie folosita fara presiune exagerata sau periuta electrica cu senzor de presiune, precum si folosirea unei tehnici de periaj corecte, fara a pune presiune pe periuta, pentru ca atunci periajul nu este mai eficient ci doar poate produce leziuni dentare sau gingivale”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
6. Infectie a sinusurilor
Deoarece radacinile anumitor dinti se afla in dreptul sinusurilor, presiunea unei infectii a sinusurilor poate fi confundata cu o durere dentara.
Asadar, durerea dentara nu este in mod neaparat o consecinta a unei igiene orale incorecte, ci poate avea o cauza simpla, usor de tratat sau una mai serioasa. Vizita la medicul stomatolog este recomandata si necesara, pentru o evaluare corecta a situatiei si aplicarea unui tratament corespunzator.