Pe masura ce Pastele se apropie, rafturile magazinelor abunda in produse culinare de tot felul, care sunt deopotriva apetisante si daunatoare pentru dantura. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explica ce masuri de precautie trebuie sa luam pentru a ne bucura de bunataturile de pe masa de Paste fara a ne pune in pericol sanatatea dentara.
In perioada sarbatorilor multi dintre noi suntem tentati sa ne rasfatam din punct de vedere culinar mai mult decat de obicei, desi constienti de efectele negative pe care zaharul in exces le poate avea atat asupra dietei, cat si a danturii. Din fericire, cu ajutorul unor masuri de precautie adecvate, oricine se poate bucura cate putin de fiecare din bunataturile de pe masa de Paste fara a-si deteriora dintii.
1. Controlul stomatologic de rutina
Asa cum ne pregatim casa pentru sarbatori, facand curatenia de primavara, tot asa ar trebui sa ne programam si o vizita la cabinet stomatologic, pentru un control si o igienizare profesionala de rutina. Cu aceasta ocazie s-ar putea rezolva si anumite probleme neidentificate sau neglijate pana la acel moment. Lasate pentru mai tarziu, acestea pot declansa complicatii care sa ne strice sarbatorile, iar in perioada Pastelui un stomatolog s-ar putea sa fie foarte greu de gasit.
2. Alegerea unor alimente benefice pentru dantura
Spre deosebire de sarbatorile de iarna, cand friptura era asortata cu muraturi, care prin acizii continuti demineralizeaza dintii, sarbatorile de primavara prezinta avantajul de a veni cu o abundenta de salate si verdeturi proaspete din piata, cu efect benefic nu doar asupra dintilor, ci asupra intregului organism.
“Atat ceapa verde, cat si usturoiul proaspat, specifice acestei perioade, au efect antimicrobian, protejandu-ne dintii si gingiile, chiar daca vin cu dezavantajul mirosului mai putin placut. In plus, consumul de fructe si legume crocante, cum ar fi morcovi, mere si telina va stimula productia de saliva. Acest lucru este benefic pentru dantura, deoarece saliva ajuta la protejarea dintilor de bacterii prin indepartarea resturilor de alimente care ar putea ramane blocate printre dinti”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
3. Alimente de evitat
Daca nu putem rezista dorintei de a manca ceva dulce, este indicat sa optam pentru ciocolata, neagra de preferat, in detrimentul jeleurilor sau caramelelor. Alimentele lipicioase si care contin zahar pot fi foarte daunatoare pentru dinti deoarece permit zaharului sa ramana pe suprafata lor, favorizand aparitia de bacterii. Fructele confiate sunt si ele de evitat deoarece odata ce un fruct este uscat, zaharurile naturale din el devin extrem de concentrate. Fructele uscate actioneaza, astfel, precum caramele lipicioase in cavitatea bucala, fiind la fel de daunatoare.
“Totodata, este recomandata reducerea consumului de bauturi acidulate sau alcoolice si inlocuirea lor cu multa apa, care sa spele resturile de mancare dintre dinti si sa asigure producerea unui flux constant de saliva cu rol protector impotriva cariilor”, a completat specialistul ortodont.
4. Mese regulate
Desi este aproape inevitabil sa mancam dulciuri de Paste, putem totusi minimiza daunele pe care acestea le provoaca prin limitarea consumului lor doar la un moment specific al zilei.
“Dulciurile pregatite in casa, iepurasii si ouale de ciocolata trebuie consumate, de preferat, in timpul mesei. Dupa consumarea lor este indicat sa mancam fructe sau legume tari, pentru a indeparta resturile ramase intre dinti sau sa consumam o bucatica de branza, care sa neutralizeze acizii produsi prin metabolizarea carbohidratilor. Mare atentie si la cozonacii pufosi pregatiti de bunici: daca muscam cu pofta dintr-unul in care au scapat neobservate cateva coji de nuca, dintii se pot fisura sau chiar fractura. In aceasta situatie, daca suntem purtatori de aparat dentar fix, cu siguranta unul dintre bracketuri se va dezlipi”, explica specialistul ortodont.
Asadar, respectand anumite masuri de preventie, ne putem bucura pe deplin aceasta perioada a anului, fara a afecta dintii si fara a face vreun compromis cu privire la ceea ce mancam si bem.