Menopauza timpurie este o tulburare de natura ginecologica, tot mai frecventa in randul femeilor tinere. Aceasta reprezinta pierderea functiei ovarelor inaintea varstei de 40 de ani, atunci cand acestea nu mai produc cantitatea normala de estrogen.
Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica–ginecologie in cadrul Danubius Health Spa Resort Sovata, spune despre acesta afectiune: „menopauza este definita ca perioada in care activitatea ovariana se opreste. Este determinata de scaderea, apoi epuizarea foliculilor evolutivi de la nivelul ovarelor, fiind vorba asadar de un factor cantitativ. O femeie se naste cu un anumit numar de foliculi, acestia pierzandu-se lunar, pana la disparitie. Factorul genetic, numarul de foliculi, este deci determinant”.
Si asta nu e tot: „mai exista o serie de alte afectiuni (inflamatorii, tumorale, chirurgicale) ce pot grabi intrarea la menopauza. Tratamentele pentru menopauza se adreseaza in special simptomelor acestei stari si constau in substitutii hormonale alopate sau naturale, acupunctura, terapii balneare cu namol si apa sarata, toate avand rolul de a mentine in special echilibrul psiho-emotional, de obicei profund dereglat in aceasta perioada”, adauga specialistul.
Chiar daca exista terapii si tratamente medicamentoase care pot tine sub control anumite simptome, studiile realizate de-a lungul timpului arata ca femeile care intra la menopauza inainte de 45 de ani prezinta un risc dublu de a avea un atac de cord, un atac cerebral sau alte probleme cardiovasculare. Asadar, ATENTIE LA SANATATE!