De ce ne îngrășăm în vacanță?Concediul este un moment propice pentru deconectare și pentru a ne bucura de toate plăcerile vieții, inclusiv de festinurile calorice. Chiar și corpul nostru simte nevoia de a lua o pauză de la exercițiile fizice săptămânale și de a se detensiona cu activități total diferite de rutina zilnică.
Vacanța ideală este, însă, aceea care îmbină activitatea cu relaxarea, deci este recomandat să eviți sejururile de tip all-inclusive, bazate doar pe plajă, mâncare și consum de băuturi alcoolice, fără niciun program de vizitare și fără acțiune.Fiecare persoană preocupată de siluetă şi de sănătate ştie regula simplă privind alimentația: trebuie să consumi mai puține calorii decât arzi zilnic, pentru a nu lua în greutate. Însă, în vacanță, ne facem toate poftele din punct de vedere culinar, consumam alcool și luam o pauză de la antrenamentele din sala de sport, ceea ce se reflectă în scurt timp într-un număr mai mare de kilograme pe cântar.
Cum îți poți recăpăta silueta după vacanță
Vacanța e binevenită după o perioadă de muncă intensă, însă un concediu prea lung înseamnă reluarea exercitiilor de la zero. Nu este indicată o pauză mai mare de 14 zile, pentru a nu ieși total din formă.Iată ce trebuie să faci pentru a reveni la silueta dorită:
1) Exerciții fizice corecte:
Odată reluat programul obișnuit, antrenamentele trebuie reîncepute, însă treptat. În prima săptamână post-vacanță poți face până la 50% din exerciții, în a doua săptămână crești intensitatea de la zi la zi, iar în a treia săptămână efectuezi din nou tot programul avut inițial, cu 100% intensitate. Fă mișcare zilnic, dar nu mai mult de 45-60 minute/zi. Diversifică activitățile sportive, pentru că, altfel, corpul tău se va obișnui cu rutina și nu va mai reacționa la aceleași exerciții în timp. Poți sa faci fitness, să urmezi ore de aerobic, să alergi în parc, să înoți, să mergi cu bicicleta, să sari coarda sau să te antrenezi acasă. Alege ce exerciții îți plac, dar perseverează și marește ritmul în timp.Dacă dorești să scazi în greutate, pune accent pe activitatea cardio și pe repetările multiple cu greutate mică, executate într-un ritm alert.Întotdeauna stabilește-ți un obiectiv de atins și un interval de timp specific: ce greutate ai în prezent, la ce greutate vrei să ajungi și în câte luni.
Nu uita: trebuie să tragi mereu de tine mai mult decât ți-ai propus pentru a atinge rezultatele dorite. Deși sunt o persoană extrem de ocupată și tot timpul pe drumuri, nu ratez niciun antrenament. Află mai multe despre mine.
2) Alimentație sănătoasă:
Multe dintre problemele actuale cu silueta le avem din cauza consumului de alimente procesate sau din cauză că mâncăm haotic. Hrana noastră noastră zilnică trebuie să includă un consum echilibrat de alimente.Adesea se pune accent pe conţinutul caloric al preparatelor, pierzându-se din vedere adevarata problemă- asigurăm corpului prea puţini nutrienţi importanţi, ceea ce face ca organismul să ceară permanent mai multă hrană. Un exemplu de hrană sănătoasă sunt legumele. Fructele trebuie consumate cu moderație, căci conțin zaharuri. Din categoria alimentelor de origine animală nu ar trebui să ne lipsească ouăle, lactatele (proteine valoroase), peștele și carnea, dar într-o mai mică măsura decât toate celelalte surse de hrană.
Este indicat să mâncăm cât mai multe produse BIO, mai ales că acestea au atât gust, cât și un aport real de vitamine necesare corpului. Evită alimentele care conțin sirop de porumb (HFCS) sau monoglutamat de sodiu (E621). Acestea întârzie apariția senzației de sațietate, făcându-te să mănânci mai mult.Nu sări niciodată peste micul-dejun, care trebuie savurat, însă nu în pat sau privind la televizor, ci în poziția corectă de stat la masă, pentru a facilita digestia. Dimineața poți să mănânci orice și oricât. Așa vei avea mai multă energie toată ziua și vei ajunge să mănânci mai puțin seara.Consumă, pe cât posibil, supe de legume, fructe și salate, carne slabă şi peşte la grătar. Migdalele și nucile crude sunt atât delicioase, cât și o reală sursă de hrană sănătoasă.Vestea bună este că poți consuma și pâine dacă nu poți renunța definitiv la ea, însă maximum 2 felii/zi.Cina trebuie să fie cât mai light, formată dintr-un iaurt, de exemplu. Calculează-ți ora de somn și nu mânca nimic cu circa 3 ore înainte de a adormi, ca să lași timp stomacului să facă digestia pe îndelete.
3) Hidratarea corectă:
Respectă recomandarea nutriționiștilor de a bea un pahar de apă plată când te trezeşti şi unul înainte de culcare. Dimineața, corpul tău este deshidratat, pentru că în timpul somnului nu ai băut lichide. Primul pahar cu apă al zilei te va hidrata mai bine decât orice ai bea ulterior și vei vedea efectele benefice atât în ceea ce privește digestia, cât și în aspectul mai frumos al pielii sau al părului.
Dacă simți nevoia de a bea altceva decât apă, consumă ceai verde.Mai mult, foamea se confundă adesea cu setea, așa că poți încerca să bei un pahar cu apă de fiecare dată când simți senzația de foame.
4) Vitamina D:
Dacă nu reușești să slăbești, oricât de mult ai incerca, este posibil să ai o carență de vitamina D în organism. Aceasta are un impact semnificativ asupra eforturilor de a slăbi. Lipsa ei din dieta se traduce prin incapacitatea organismului de a topi grăsimile și de a construi masa musculară. Alimentele cu cel mai mare conținut de vitamina D sunt somonul, laptele și cerealele integrale. Dacă te-ai expus la soare în timpul vacanței, cu atât mai bine, căci și razele soarelui ne încarcă cu aceasta vitamină-minune pentru organism.
La ce trebuie să renunți când revii din vacanță:
Pe lângă obiceiurile sănătoase de mai sus, care te vor ajuta să revii la forma fizică dorită, odată cu sfârșitul vacanței este timpul să te desparți de consumul zilnic de alcool (mai ales bere, cocktail-uri și energizante), de prăjeli și sosuri, de sucuri carbogazoase, de cafele cu topping-uri și de ciocolată.
Îți recomand să nu ții diete drastice, care să-ți dea peste cap metabolismul, pentru că orice dezechilibru face mai mult rău decât bine corpului tău.Păstrează din vacanță zâmbetul larg, energia zilnică, pofta de a descoperi lucruri noi și amintirile frumoase. Te vor ajuta să fii motivat(ă) pentru a reuși în tot ce îți vei propune.Important este să te simți bine în pielea ta și să ai mereu ca obiectiv sănătatea minții și a corpului, ne recomanda Gabriel Toncean, Președinte al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness și al Federației Balcanice de Culturism si Fitness
E-mail: [email protected]
Web: www.frcf.ro și www.ifbbbalkan.com
Blog: www.gabitoncean.ro