Preocuparea pentru mentinerea frumusetii si tineretii pielii este intalnita la femei si barbati deopotriva, fapt pentru care acesta a devenit unul din domeniile in care exista pareri impartite si sfaturi la tot pasul: la televizor, pe internet, in reviste sau carti. Doamna doctor Adina Serban, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca unele dintre sunt, insa, doar mituri nesustinute de dovezi medicale si care, de fapt, pot fi nocive pentru piele si sanatate.
Machiajul zilnic grabeste procesul de imbatranire a pielii - MIT
Adevarul este ca machiajul nu va grabi procesul de imbatrani a pielii atata vreme cat acesta este indepartat zilnic cu atentie. “De fapt, multe produse de make-up hranesc si protejeaza tenul. Singura grija trebuie sa fie curatarea pielii seara, inainte de culcare. Daca acest pas este sarit, machiajul, reziduurile, sebumul si toxinele adunate pe parcursul zilei vor ramane pe piele, blocand porii - ceea ce provoaca cu adevarat imbatranirea”, spune specialistul dermatolog.
Tenul gras nu are nevoie de hidratare - MIT
Cele mai multe produse de curatare vor elimina uleiurile naturale din piele, asadar va fi necesara sustinerea stratului protector prin aplicarea unui produs cu efect hidratant indiferent de tipul de ten pe care il avem.
“Toate tipurile de piele – grasa, mixta sau uscata – au nevoie de hidratare. Diferenta se afla in tipul si cantitatea de produs necesara pentru a-i asigura tenului nostru echilibrul si frumusetea. Tenul gras, spre exemplu, necesita cea mai mica cantitate de hidratare, fiind recomandate mai degraba produsele usoare, cum ar fi un ser hidratant sau cele sub forma de lotiune", recomanda doamna doctor Adina Serban.
Protectia solara este necesara numai in anumite perioade ale anului
Radiatiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate si imbatranire prematura indiferent de perioada si locul in care ne aflam.
“Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa ne bazam pe mitul ca protectia solara este necesara doar pe durata verii sau in zilele insorite. Ideal ar fi sa purtam SPF in fiecare zi, pe tot parcursul anului - chiar si in zilele noroase. Acesta este cel mai bun mod nu doar de a preveni arsurile solare si aparitia petelor pigmentare, dar si de a reduce sansele de a dezvolta cancer de piele”, explica doamna doctor.
Somnul este esential pentru sanatatea pielii – PARTIAL ADEVARAT
Exista o teorie conform careia regenerarea pielii are loc in timpul somnului si, prin urmare, lipsa lui va face ca pielea sa nu se poata repara in mod corespunzator.
“In realitate, regenerarea pielii este un proces continuu, care nu are legatura cu somnul. Cu toate acestea, este adevarat ca lipsa odihnei poate avea unele efecte negative asupra aspectului tenului. Excesul de hormoni de stres (cortizol) cauzat de lipsa somnului poate incetini productia de colagen, favorizand totodata si aparitia cearcanelor”, spune specialistul drmatolog.
Produsele de ingrijire nu mai functioneaza dupa un timp, deoarece pielea se obisnuieste cu ele - MIT
Ideea ca pielea se va obisnui cu produsele folosite, ceea ce inseamna ca nu vor mai fi la fel de eficiente, este doar un mit.
“Tenul va continua sa se bucure de beneficiile aduse de ingrediente nutritive cum ar fi antioxidantii, substantele hidratante si peptidele (aminoacizi), indiferent de perioada de timp cat sunt folosite produsele care le contin. Ce se poate schimba, insa, este tenul: acesta poate deveni mai uscat in functie de fluctuatiile hormonale sau anotimp, ceea ce poate necesita schimbari in rutina de ingrijire”, spune doamna doctor Adina Serban. Totodata, pe masura ce inaintam in varsta este de asteptat ca pielea si nevoile ei sa se schimbe; astfel, un produs eficient la 20 de ani nu va putea oferi suficienta umiditate sau protectie tenului la varsta de 40 sau 50 de ani.