Jocul este cea mai importanta activitate pentru copilul de varsta mica, fiind absolut necesar dezvoltarii si cresterii normale Cercetarile efectuate de psihologii olandezi s-au axat asupra jucariilor si importantei acestora in dezvoltarea sistemului nervos si mai ales a inteligentei copilului. Conform site-ului Ibebe, jucariile au fost clasate in functie de avantajele semnificative in evolutia inteligentei dupa modelul de antrenare a unor anumite functii psihice precum capacitatea de sinteza, analiza, focalizarea atentiei.
Cuburile dezvolta imaginatia
Desi pare o jucarie simpla, care nu spune mare lucru, chiar si simplul cub fara desene, dungi sau buline pe suprafata il invita pe micut la gandire. Copilul isi poate imagina orice isi doreste ca poate insemna cubul, tocmai prin faptul ca este extrem de simplu. Simplitatea este cea care il obliga la gandire si efort de imaginatie.
Atunci cand este vorba de un set de cuburi, cubul ca obiect nu-si pierde identitatea asa cum se credea, ci doar il invita pe micut sa construiasca prin alaturare sau suprapunere forme diferite. Constructia de forme, ziduri, casute din cuburi presupune antrenarea mai multor procese psihice, insotite de analiza si sinteza mentala a informatiilor. Diversitatea posibilitatilor ii configureaza creierul copilului pentru a intelege ca orice lucru mare este construit din elemente mici. In realitate, aceasta este esenta intelegerii oricarui fenomen stiintific si deci cheia analitica de intelegere a oricarui proces mai complicat. Psihologii au dovedit astfel ca 85% din copiii carora li se ofera cuburi ca jucarii, fara sa li se sugureze modele de constructie, isi pot imbogati latura rationala a gandirii cu 15-25% dupa sase luni.
Majoritatea copiilor de 4-5 ani care se joaca cu seturi de cuburi liber, cel putin doua ore pe zi, in decursul a 10-14 luni, au o crestere a IQ-ului cu 30%, mai rapida decat in cazul folosirii altor jucarii. De asemenea, oricare joc care presupune elemente simple disparate pe care copilul este tentat sa le imbine, construirea in ansamblu ii dezvolta in mod rapid latura rationala a gandirii.
Aranjamente strategice pentru perspicacitate
Jucariile care implica un set de obiecte cu o anume semnificatie ce necesita un anume aranjament strategic pentru a-i da sens sunt la fel de eficace precum oricare joc de perspicacitate. Astfel, casutele din cartonase in care exista mai multe posibilitati de aranjare a unor elemente, ca si jocurile cu figurine care implica realizarea unui tablou social, a unei batalii intre soldati etc. stimuleaza zonele nervoase legate de rationamente rapide si complexe. Nu trebuie uitat ca in mintea micutului fiecare element component al jucariei, care de aceasta diferit, are un anume impact afectiv. Aceasta face ca o crestere a perspicacitatii si a vitezei de gandire sa fie insotita de o dezvoltare in paralel a simtului intuitiv. Prin urmare, oricare set de jucarii, figurine sau chiar masinute care pot fi aranjate pentru a crea un anumit tablou general mareste semnificativ dezvoltarea inteligentei. In cazul acestui tip de jocuri se estimeaza ca viteza de gandire creste cu 20-40%, iar gandirea intuitiva cu 15-18% in numai un an de joc aproape zilnic.
Inventivitate si creativitate
Antropologii canadieni au descoperit ca jucariile foarte simple, ca acelea ale strabunicilor de la sate sau ale copiilor din triburile izolate stimuleaza mai mult creativitatea. De exemplu, batul copiilor de acum 70 de ani, jucarie care putea deveni cand sabie, cand cal, cand bagheta magica, cand un prieten de joaca. In mod asemanator, si astazi jucarii predcum papusile mai putin complicate sau cele din plastic care pot fi modelate dupa plac pot mari creativitatea si fantezia copilului, crescand astfel si IQ-ul. De asemenea, jucariile cu forme abstracte simple, care nu respecta proportia reala a obiectului reprezentat, s-au dovedit cele mai eficiente pentru dezvoltarea laturii intuitive a inteligentei si, mai ales, a creativitatii.
Stimularea limbajului si comunicarii
Unul dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltarii inteligentei este reprezentat de contactele sociale ale copilului. Din acest motiv, orice jucarie care implica jocul intre mai multi copii ii ajuta indirect extrem de mult pe micuti sa-si dezvolte limbajul si abilitatile de a interactiona cu ceilalti.
De retinut: Important este ca jucariile sa nu fie singurul mod de dezvoltare a inteligentei copilului. Acesta are nevoie de jocuri complexe cu copiii si parintii, de o comunicare activa cu acestia si de foarte multa afectiune.