Pe plan mondial s-au făcut multe studii referitoare la efectele psihologice pe care operația de rinoplastie le produce asupra lor pacienților ce au suferit această intervenție chirurgicală.
Un nas armonios, cerința unui chip frumos
Fața umană este o structură anatomică esențială care determină percepția identității.
Fiecare componentă facială are un rol special, dar nasul fiind poziționat central și având o dimensiune și o formă relativ mare are un impact major asupra aspectului unei persoane, iar în prezent, trebuie să recunoaștem cinstit, aspectul fizic joacă un rol major în viața socială, în interacțiunile personale și profesionale.
Conform studiilor efectuate, chiar și cele mai mici schimbări care se produc la nivelul feței noastre influențează perceptibil sau imperceptibil percepția altor persoane despre noi.
Există o legătură directă între obiectul percepției și felul în care pacientul încorporează așteptările și comportamentele perceptorului, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra stimei de sine a pacientului, ducând de multe ori la depresie și izolare socială.
Iată de ce preocupările de natură psihosocială pot sta la baza solicitării unei intervenții chirurgicale estetice la nas.
Operațiile de rinoplastie îmbunătățesc calitatea vieții, nu doar sănătatea, ci și stima de sine, reduc sau elimină total anxietatea la persoanele aflate într-o stare mentală bună.
Consultația prealabilă, obligatorie înaintea oricărei rinoplastii
Cu toate acestea, cercetătorii au mai arătat și faptul că acei pacienți care au simptome depresive majore, tulburări de personalitate și psihoze, nu sunt apți pentru a suferi astfel de operații, deoarece nemulțumirile post-operatorii ar fi mult mai frecvente.
Iată de ce este importantă evaluarea prealabilă a persoanei care dorește o rinoplastie și refuzul medicilor esteticieni de a face această intervenție este de cele mai multe ori pe deplin justificat, dacă aceștia remarcă faptul că persoanele ce li se adresează suferă de psihopatologii care ar putea să influențeze negativ ceea ce va urma.
Ca la orice operație estetică, este nevoie de realism atât din partea pacientului, cât și a chirurgului plastic experimentat, impactul psihologic al schimbării formei nasului fiind unul major și de aceea trebuie bine cântărite avantajele și dezavantajele înainte de efectuarea operației propriu-zise.
Selectarea unui pacient care să fie apt pentru o rinoplastie se face luând în considerare atât elemente de natură medicală socio-culturale, psihologice și chiar de mediu.
Determinarea succesului după o astfel de procedură chirurgicală este direct legată de pacient.
Evident că fiecare medic plastician are stilul său în abordarea pacienților, nu există o metodă standardizată în această problemă. În orice caz, creșterea calității vieții după operație este un indicator important în luarea deciziei de operare deformările nazale care perturbă aspectul facial și care conduc la relații cu alte persoane ce nu se desfășoară așa cum ar trebui.
Inclusiv anxietatea socială clară sau teama de a fi observat de alții sunt elemente ce pot fi în favoarea unei rinoplastii.
Cerința de rinoplastie a pacienților cu deformare nazală poate fi asociată cu voința de a compensa anxietatea și evitarea socială scorurile de anxietate și depresie ale grupului cu rinoplastie au fost mai mari decât la grupurile de control.
Unii pacienți ar putea să își ducă viața fără obstacole în continuare, mai ales dacă deformarea nazală este de foarte de mult timp sau din naștere.
Există chiar situații (destul de frecvente) în care, cu ajutorul unor trucuri de natură cosmetică, s-ar putea rezolva problema fără să fie nevoie de apelarea la chirurgul estetician.
Așadar, forma nasului nu e neapărat cauza ce provoacă anxietatea socială, nu are ca rezultat direct scăderea stimei de sine.
Motivul? Stima de sine este afectată nu numai de aspect, ci și de alți factori psihologici. Chirurgii sunt atenți ca să își selecteze pacienții, să nu ia pe cei cu depresii foarte grave, obsesiv-compulsivii, cei care nu cooperează și pacienții care au așteptări nerealiste de la medicii esteticieni.
Pacienții apți de a fi operați sunt aceia cu deformări nazale grave, care au dificultăți reduse de inserție socială, cei care suferă de anxietate și evitare socială.
Recunoașterea factorilor de risc este importantă, dar trebuie făcută cu atenție, pentru a evita nu numai complicațiile fizice, cât și cele psihologice post-operatorii.
O consultație preliminară este de aceea esențială când cineva își dorește o rinoplastie. Programează-te la clinica domnului dr. Panțuru dacă vrei să beneficiezi de experiența unui medic estetician cu mare experiență în domeniu.