Creativitatea este unul dintre instrumentele cu ajutorul cărora companiile concurează pentru a-și maximiza șansele de a obține o imagine relevantă. Cu un acces nelimitat la informații, consumatorii devin mai exigenți și au așteptări mai ridicate de la cei care încearcă să îi convingă de calitatea sau de utilitatea unui produs. Aceștia își doresc o experiență autentică și consecventă în interacțiunile cu un brand, motiv pentru care companiile sunt atente la toate canalele prin care intră în contact cu ei.
Packaging-ul devine un element esențial în raportul dintre consumator și brand, motiv pentru care departamentele de marketing adoptă strategii creative pentru a atrage atenția clienților și pentru a încuraja procesul de achiziție. Consumatorii nu mai optează pentru un produs doar în funcție de utilitatea acestuia, ci și în funcție de cum se aliniază la așteptările și valorile lor. Spre exemplu, un consumator interesat de protecția mediului va fi mult mai receptiv la un produs care are un ambalaj din material reciclabil. De asemenea, designul din ce în ce mai sugestiv al ambalajelor, alături de originalitatea în împachetarea produselor demonstrează faptul că brandurile sunt atente la nevoile în schimbare ale consumatorilor și se adaptează în funcție de acestea, spune Călin Pascu, Manager General Agenția de Print.
Dezvoltarea tehnologică a făcut posibilă accesarea unor noi oportunități de prezentare a produselor. Tot mai multe companii adoptă strategii personalizate de packaging, minimaliste și eco-friendly pentru a se alinia trendurilor din prezent și pentru a reduce impactul asupra mediului. Ambalajele conțin materiale reciclabile pentru a reduce poluarea, iar etichetele devin un spațiu al transparenței, în care producătorii specifică ingredientele pe care produsele le conțin. Un număr considerabil de aplicații se dezvoltă pentru a scana etichetele produselor și pentru a primi toate informațiile despre ingrediente, iar acest lucru demonstrează interesul pe care clientul îl are pentru o transparență cât mai mare.
Se estimează faptul că valoarea de piață a industriei de packaging va crește până în 2020, la nivel global, cu până la un trilion de dolari. Acest lucru este posibil datorită tehnologiilor moderne precum printul digital, care favorizează implementarea unor strategii mai diverse și mai creative. Fie că vorbim despre culorile extrem de intense ori de stilul retro, de ambalaj personalizat sau de cel flexibil, fără plastic în compoziție, echipele de marketing au o mulțime de opțiuni pe care le pot accesa. Toate acestea generează brand awareness și vor face un produs să iasă în evidență, mai spune Călin Pascu, Manager General Agenția de Print.