Editia cu numarul sase a Festivalului de Film Istoric Rasnov, ce se va desfasura intre 1 și 10 august 2014, va fi deschisa de cea mai recenta productie a regizorului Nae Caranfil, “Closer to the moon”, si de concertul trupei de rock alternativ byron. Programul complet al festivalului va cuprinde peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale, carora li se vor adauga dezbateri legate de temele festivalului - “Marele Razboi”, “Anul 1989” si “Los Angeles 1984”.
Printre productiile ce vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric se numara documentarele “Ultima reduta”, regizat de Nicholas Dimancescu, “In spatele cortinei” de Bogdan Mustata și “Premier Noël dans les tranchées”, in regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, exceptionalul “La grande illusion” a lui Jean Renoir, drama “La France” semnata de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl și “Walesa: Man of Hope”, in regia lui Andrzej Wajda.
Dezbaterile vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numara personalitati precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Serbanescu, Georgeta Filitti si Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurentiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac și Sorin Ducaru, economistul Ionut Dumitru s.a. Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor si profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii straini ai Scolii de Vara.
A doua zi de festival va aduce la Rașnov fanfara Armatei Libaneze, a carei prestatie artistica va fi asezonata cu preparate traditionale, urmata pe 3 august de un recital Ozana Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian). Un eveniment special din cadrul editiei din acest an este proiectia filmului mut “Tabu” (in regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live. Pe data de 8 august, Cetatea Rasnov va gazdui concertul lui Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, iar pe 9 august va fi randul trupei Celelalte Cuvinte. Festivalul va fi inchis de trupa britanica The Flamenco Thief și de Junetrip din Cluj.
Editia 2014 va celebra implinirea a 100 de ani de la declanșsrea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, care va fi marcata prin prezenta mai multor sportivi romani de marca.
Festivalul de Film de la Rasnov va gazdui si Scoala de Vara ASTRA, in cadrul careia 15 studenti si masteranzi pasionati de istorie vor participa gratuit la toate evenimentele festivalului si vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare si masa.
Festivalul de Film Istoric Rasnov a ajuns la cea de-a sasea editie, fiind organizat in Cetatea Rasnov si Cinematograful Amza Pellea, si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primaria Rasnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.
Despre Festivalul de Film Istoric de la Rasnov
Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania. Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii. Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro si la www.facebook.com/filmistoricrasnov.
Producator: Primaria Orașului Rașnov;
Coproducatori: Institutul European pentru Itinerare Culturale, Asociatia Mioritics;
Parteneri principali: Uniunea Cineaștilor din Romania, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Romanesc, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Banca Transilvania, Clinica Zetta, Golin, Domeniile Samburești, Aqua Carpatica, Lowe&Partners, The Advisers, Asociația Cultura Verde;
Parteneri: Institutul Francez, Ambasada Cehiei, Ambasada Slovaciei, Carturești, Overground Music, Institutul Goethe, Institutul Roman de Istorie Recenta, Fundația Calea Victoriei, Independența Film, RoImage;
Parteneri media: TVR 2, Radio Romania Actualitați, Radio Romania Cultural, Modernism, Cinefan; Dor de Duca, Ralix, AaRC, Revista Timpul.