Peste 3.300 de echipe de studenți participă la concursul International VELUX Award 2018

VELUX International Award 2018 VELUX International Award 2018

Un număr record de 3.318 echipe s-a înscris pentru a participa la cel mai mare concurs destinat studenților la arhitectură – VELUX International Award, ediția 2018. Participanții concurează pentru premii în valoare de 30.000 €, dar și pentru șansa de a-și prezenta proiectele despre lumina naturală în fața juriului prezent la Festivalul Mondial de Arhitectură.

„Suntem încântați să vedem că atât de multe echipe s-au înscris pentru concursul de anul acesta”, declară managerul de program al competiției, Per Arnold  Andersen, de la Grupul VELUX. „Cu un număr record de universități și țări participante, ne așteptăm ca întrecerea dintre proiecte să fie provocatoare.”

International VELUX Award este o competiție bienală care invită studenții de la arhitectură din întreaga lume să ia în considerare rolul luminii naturale ca pe o sursă importantă de energie și bunăstare. Scopul său este de a consolida utilizarea acestei surse infinite în proiectarea clădirilor, în educația studenților la arhitectură, dar și pentru a stabili o legătură durabilă cu viitorii arhitecți.

„Mai mult de 3.000 de echipe din școli și universități de arhitectură din 102 țări își pot demara pregătirea proiectelor pentru premiul din acest an. Ne bucurăm să vedem că studenții din cinci regiuni apreciază și utilizează lumina naturală în arhitectură, dar mai ales o consideră o strategie și o soluție pentru viitor”, adaugă Per Arnold Andersen.

 

Juriu renumit pentru evaluarea proiectelor

Echipele de studenți înregistrate pentru a participa la competiție sunt rugate să înscrie un proiect până la data de 15 iunie, într-una dintre cele două categorii – „Lumina naturală în clădiri” sau „Investigații ale luminii naturale”. Astfel, în luna iunie, juriul va selecta doi câștigători, din fiecare dintre cele cinci regiuni membre ale Uniunii Arhitecților: 1) Europa de Vest, 2) Europa de Est și Orientul Mijlociu, 3) America, 4) Asia și Oceania și 5) Afica. Cei selectați vor fi invitați să-și prezinte proiectele în cadrul Festivalului Mondial de Arhitectură ce are loc în luna noiembrie, iar juriul va alege un câștigător la nivel mondial din fiecare categorie de premii. De asemenea, studenții care demonstrează utilizarea inovatoare a produselor VELUX vor primi premii din partea juraților.

În acest an, juriul este format din arhitecții Carme Pigem (ES), Rick Joy (SUA), Saša Begović (HR) și Li Hu (CH), precum și vicepreședintele Centrului de Inovare VELUX, Martin Pros Jepsen.

 

International VELUX Award

Competiția a fost lansată în 2003, cu premii în 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 și 2016. Aceasta este organizată în strânsă colaborare cu Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) și cu Festivalul Mondial de Arhitectură și este recunoscut de Asociația Europeană pentru Educația Arhitecturală, Institutul American de Studii în Arhitectură, Consorțiul de Centre de Cercetare Arhitecturală și Asociația Colegiului Școlilor de Arhitectură.

 

Mai multe informații pe www.iva.velux.com sau pe www.facebook.com/internationalveluxaward .

 

Despre Grupul VELUX

În urmă cu 75 de ani în Danemarca, Villum Kann Rasmussen, fondatorul companiei, își propunea să transforme podurile întunecate în spații locuibile de calitate, cu lumină naturală și aer proaspăt. De atunci și până în prezent, grupul VELUX a ajuns să fie recunoscut în toată lumea pentru că a revoluționat conceptul de fereastră de mansardă, dar și pentru inovațiile sale în domeniu și abilitatea de a dezvolta produse de înaltă calitate care definesc standardele industriei.