Aproape ca nu exista sofer care sa nu fi fost cel putin o data oprit de politie pentru incalcarea unor reguli de circulatie sau pentru un control de rutina, in urma carora sa se trezeasca cu o amenda. Multi dintre soferii care sunt opriti in trafic nici nu stiu cum trebuie sa procedeze atunci cand semneaza procesul verbal, nu stiu ce optiuni exista, cum se poate contesta un proces verbal.
Daca ne referim la partea de contestare a procesului verbal, afla ca acest lucru se poate face destul de usor. Termenul legal in care poti contesta procesul verbal este de 15 zile. Pe tot parcursul timpului in care se judeca plangerea ta, orice sanctiune ai fi primit se suspenda pana la pronuntarea sentintei.
In general contestatiile sunt facute pentru amenzile primite pentru diferite abateri: nepurtarea centurii de siguranta, viteza neregulamentara, etc. Sunt insa si cazuri mai grave, abateri pentru care, sofer fiind, poti ramane fara permisul de conducere: neacordare de prioritate, viteza excesiva, etc. Gresesti, trebuie sa platesti! Doar ca exista si politisti care, fie se grabesc, fie din rea vointa, completeaza incorect procesul verbal de constatare a contraventiei. Acest aspect nu poate fi decat in favoarea ta, si poti profita de greseala politistului care completeaza procesul verbal.
Daca simti ca ai fost nedreptatit de agentul constatator, te poti adresa justitiei, este dreptul tau. Poti face plangere impotriva procesului verbal, impotriva sanctiunii care ti-a fost aplicata. Poti contesta procesul verbal in 15 zile de la primirea acestuia. Te intrebi poate de ce exista o astfel de optiune? Pentru ca sistemul doreste ca toata lumea, indiferent daca este participant la trafic sau politist constatator, sa respecte intocmai legea in vigoare.