Stim deja ca iarna se apropie destul de repede si nu vrem sa ne surprinda nepregatiti, asa cum face de fiecare data in cazul autoritatilor locale. Temperaturile incep sa scada, vremea se raceste de la o saptamana la alta, iar masina trebuie si ea pregatita pentru a trece usor peste iarna care vine.
Ce putem sa facem in acest sens?In primul rand legislatia te obliga sa echipezi autoturismul cu anvelope de iarna corespunzatoare si sa nu circuli pe drumurile publice acoperite de polei sau ninsoare fara cauciucuri de iarna. Si r trebui sa faci asta, chiar daca nu ai fi obligat. Este pentru siguranta ta! Este foarte bine de asemenea sa ai in portbagaj un set de lanturi pentru masina ta, pentru eventualitatea in care trebuie sa pleci la drum iar ninsorile sunt abundente sau autoritatile inca dorm. Daca nu ai deja, cauta in magazine un set de lanturi omologat, usor de montat. Nu sunt foarte scumpe, insa pot fi foarte utile atunci cand nu te astepti.
Cateva accesorii de care s-ar putea sa mai ai nevoie atunci cand pleci la drum ar putea sa existe in portbagajul masinii tale pe toata perioada de iarna: o lopata pentru zapada dar si un saculet cu nisip sau sare pentru situatiile critice care ar putea sa apara. Iar daca esti nevoit sa faci drumuri lungi, ia cu tine si o patura si poate ceva haine de schimb dar si apa si ceva de mancare. Poti chiar sa ai si un cablu de tractare omologat. Asta pentru situatii de urgenta. Este mai bine sa fi pregatit pentru orice.
Masina insa nu are nevoie doar de roti ca sa poata circula. Mai sunt o serie de elemente care trebuie verificate pentru perioada rece. Bateria este poate unul din cele mai importante. Mergi la un service autorizat sa verifci bateria dar si sistemul de incarcare, sa vezi daca poti trece peste perioada de iarna. In sezonul rece, bateria autoturismului tau nu se comporta la fel ca vara, pornirea fiind mai greoaie. Daca simti ca este nevoie, si nu ar fi rau de loc, ia cu tine si un set de cabluri de transfer pentru curent.
Daca tot mergi la service sa verifici starea bateriei, spune-le sa verifice si concentratia de antigel. In majoritatea service-urilor auto acest lucru se face foarte usor, nu trebuie demontat nimic, se ia o mostra de lichid din vasul de expansiune, iar cu ajutorul unui aparat special se verifica concentratia de antigel. Asigura-te ca apa din motor nu ingheata la temperaturi joase.
Mai trebuie sa ai mereu in masina o racleta pentru gheata, dar si o perie pentru zapada sau o matura. Incearca sa indepartezi toata gheata de pe geamuri atunci cand pui autoturismul in miscare, pentru a avea o vizibilitate foarte buna si pentru a nu crea emotii pentru ceilalti participanti la trafic. O solutie pentru dezghetat ar fi foarte utila in acest caz. Lichidul pentru curatarea parbrizului trebuie sa reziste la temperaturi foarte mici, sub pragul de inghet pentru a nu crea probleme vasului. Vezi daca ai suficientlichid de parbriz si daca rezista la temperaturi cu minus. Daca ai lichid de vara, inlocuieste-l. Poti sa mai ai cu tine in portbagaj si un al doilea bidon cu lichid.
Verifica toate incuietorile masinii, asigura-te ca se pot incuia si descuia foarte usor. Poti sa folosesti spray lubrifiant pentru yale ca sa eviti situatiile jenante in care portiera nu se deschide sau nu se mai incuie. Exista si solutii pentru cheder, de prevenire asupra formarii de gheata, situatie in care portiera nu se mai deschide. Este foarte simplu de aplicat, iar astfel de lubrifianti gasesti in toate magazinele de specialitate.
Pentru situatiile in care pleci la drumuri lungi, si nu numai, este foarte bine sa ai combustibil suficient in caz de urgenta. Probabil ca ai auzit sau vazut oameni care au ramas captivi in mijlocul unor viscoluri puternice sau a unor ninsori abundente. Este bine sa ai rezervorul plin, sa te asiguri ca poti genera caldura in autoturism in astfel de cazuri. Daca totusi exista posibilitatea, evita astfel de drumuri atunci cand se anunta vreme atat de rea.
Nu uita ca atunci cand pleci departe de casa sa incarci bateria telefonului mobil, sa poti fi conectat in permanenta, dar si pentru situatiile de urgenta. Daca totusi ai uitat, incearca sa ai cu tine mereu un incarcator auto. Iar daca pleci noaptea neaparat trebuie sa ai cu tine o lanterna. Cu bateriile incarcate.
Toate acestea fiind pregatite din timp, te asiguri ca poti sa treci cu brio peste perioadele de iarna, care, nu de foarte putine ori s-au dovedit a fi lungi si grele. Mai ales in ultima perioada. Noi iti dorim sa treci cat mai usor peste perioada cu ninsori care va veni si iti mai dam cateva sfaturi suplimentare:
- Respecta limitarile de viteza si redu viteza atunci cand conditiile nu sunt prielnice.
- Mentine distanta corespunzatoare fata de ceilalti participanti la trafic.