Primul studiu romanesc atesta eficienta tigarii electronice

Inca de la aparitia tigarii electronice, din 2003, controversele legate de acest gadget au fost numeroase desi, in ultima perioada, tot mai multe studii medicale realizate in intreaga lume, au atestat ca tigara electronica este mai putin nociva decat cea traditionala si ca are efecte rapide in a ajuta fumatorii sa renunte la viciu. 
Anul acesta a venit si randul Romaniei sa conduca un astfel de studiu. Cu ajutorul Dr. Cristina Achim, impreuna cu grupul de cercetare „Optica si Laseri in Stiintele Vietii, Mediu si Tehnologie”, din Departamentul Laseri, Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Magurele/Ilfov, s-au testat efectele tigarii electronice, iar rezultatele pozitive  completeaza lista celor efectuate in intreaga lume. Evident ca raspunsul a venit ferm si rapid: „Tigara electronica produce un stres oxidativ mai mic”. Ce inseamna asta? Vom vedea in cele ce urmeaza. 
Miza principala a primului studiu realizat in totalitate de o echipa de cercetatori romani, a fost analizarea etilenei din respiratia a doua categorii de dependenti de nicotina – cei care folosesc tigara electronica vs. cei care folosesc tigari din tutun – cu ajutorul unui aparat ultrasensibil, care detecteaza concentratiile acestei substante.  
 
Etilena in studierea efectelor tigarilor electronice
Etilena este un gaz incolor, cu miros slab, aproape nedectabil si cu o densitate mult mai mica decat aerul, care apare ca o consecinta a stresului oxidativ cauzat de fumat. Stresul oxidativ constant reprezinta o consecinta a unui dezechilibru continuu intre productia de oxigen si capacitatea organismului de a se detoxifia cu rapiditate de reactivii intermediari sau de a repara cu usurinta prejudiciile aduse, cu ajutorul unei actiuni constante a energiei metabolice. 
Cu alte cuvinte, indiferent daca fumezi sau vapezi, in interiorul corpului tau se produce un stres oxidativ ce afecteaza celulele, lipidele, proteinele si chiar ADN-ul, doar ca in cantitati diferite intre tigara clasica si cea electronica.
 
Cum a decurs studiul romanesc
In primul rand, s-au ales esantioane de persoane care fumeaza tigari clasice si ce folosesc o tigara electronica, cu aceeasi cantitate de nicotina. 
Apoi au fost pusi sa fumeze/vapeze, dupa care li s-au prelevat probe de aer, ce au fost analizate fotoacustic pentru a studia concentratiile de etilena din respiratia fiecaruia in parte.
Iar masuratorile, realizate de mai multe ori, au relevat urmatoarele rezultate:
Pentru cei care fumeaza tigari clasice, s-a constat un nivel crescut de etilena (substanta responsabila cu stresul oxidativ), dat fiind faptul ca in fumul de tigara se regasesc doua surse diferite de radicali liberi: din gudron si din gazul produs dupa ardere. 
In ceea ce priveste persoanele care folosesc o tigara electronica, efectele au fost urmatoarele: cantitate de stres oxidativ mult mai redusa, datorita faptului ca vaporii proveniti de la tigara electronica contin mai putini radicali liberi decat fumul de tigara. Deci, tigara electronica reprezinta o alternativa mai putin nociva fata de tigarile traditionale. Implicit, valorile relevate s-au datorat si faptului ca lichidele pentru tigari electronice sunt realizate doar din propilen glicol sau/si glicerina vegetala, nicotina si substante chimice aromatizante, care sunt vaporizate si inhalate.
 
In loc de concluzie
Prin urmare, prima cercetare romaneasca cu privire la efectele tigarii electronice a demonstrat ca radicalii liberi produsi de organismul celor care fumeaza tigari traditionale, pot crea o stare de oxidare la nivel celular, care poate  fi tinuta sub control de sistemul antioxidant natural al organismului. Daca acest sistem protector nu mai face fata, radicalii liberi incep sa atace celulele sanatoase si ADN-ul celular. 
 
Informații de contact

Nume Companie

vipercig

Persoana de contact

Vipercig

Telefon

0722.508.666

E-mail