In anul 2014 a fost initiat un program interesant, din genul celor care sustin dezvoltarea profesionala a femeilor care, din nefericire, inca sunt victime ale discriminarilor de gen, atat in viata de zi cu zi, cat si in media. Pe langa problema discriminarii, o dificultate majora este gasirea unui loc de munca, aceste lucruri aducand dupa sine integrarea dificila in spatii sociale, inevoluare educationala sau stagnare profesionala.
In incercarea de a îmbunătăți situația femeilor din România a apărut EVA. Cu o denumire inspirata, EVA, acronimul pentru “evolutie”, “valoare”, “antreprenoriat” este proiectul ce si-a propus sa ajute sute de femei sa depaseasca limitele sociale si personale care le tineau pe loc, sa isi dezvolte spiritul antreprenorial si sa se integreze pe piata muncii. Aditional, au fost necesare curajul si increderea in fortele proprii, completate de ajutorul dat de programul creat special pentru ele.
Proiectul si-a propus sa sustina calificarea unui numar de 900 de femei pe piata muncii si stimularea unui simt antreprenorial existent, precum si sustinerea unor idei fezabile de afaceri. Peste 500 de femei au fost deja calificate in meserii frumoase care se cer pe piața muncii, babysitter, florar decorator, manichiura, cosmetica, alte 100 de femei dobândind deja competențe antreprenoriale, câteva dintre acestea fiind susținute financiar să-și deschidă propria afacere.
Modul de functionare al EVA
In perioada de desfasurare a proiectului, sunt vizate peste 1000 de femei din regiunile Sud-Est, Nord-Est si Bucuresti-Ilfov.
Proiectul are și o amplă componentă de promovare fiind organizate, în fiecare regiune, conferinte pentru informare, seminarii, grupuri de lucru pentru reprezentanti ai ONG si APL, intalniri de informare in comunitati cu femei, cursuri de calificare pentru femei, schimburi de experienta in Marea Britanie, consultanta specializata si alte activitati formalizate.
Un instrument util de promovare a incluziunii femeilor pe piața muncii s-a dovedit a fi prezentarea unor doamne de succes sub sloganul “10 femei de nota 10”, testimonialelele, iar interviurile realizate au fost structurate pe 3 teme, după cum urmează: Cariere de succes ale femeilor, Femei implicate în comunitate și Modele de antrepenoriat feminin.
Astfel, a fost conturată imaginea femeii anului 2015: independentă, puternică şi capabilă să facă faţă tuturor provocărilor. Cu toate acestea, doamnele care au luat, pe rând, cuvântul, au dat frâu liber emoţiilor şi sincerităţii, povestind şi greutăţile pe care a trebuit să le răzbată de-a lungul copilăriei, tinereţii şi vieţii adulte pentru a ajunge unde sunt astăzi, stârnind ropote de aplauze din partea participanţilor după fiecare discurs.
Printre femeile nominalizate se numără: Oana Sandu (Editor asociat – Decât O Revistă) care a dezvăluit povestea vieţii sale, mediul în care a trăit şi neajunsurile pe care a trebuit să le depăşească pentru a deveni femeia de astăzi. „... atunci am învăţat ce înseamnă iertarea”, Măriuca Ivan (Director General Crucea Alb Galbenă Bucureşti) a prezentat, în paralel, aspectele personale şi profesionale ale trecutului. „Mă bucur să fiu unul dintre pionierii nursing-ului în România. Am ajuns aici cu pasiune, dăruire, implicare. Nimic nu se face fără”. Gabriela Schmutzer, director general adjunct al DGASPC Sector 6 care a subliniat importanța proiectelor precum EVA, domnia sa fiind una dintre inițiatorele proiectului: “Proiectul EVA – Evolutie, Valoare, Antreprenoriat pentru femei pe piaţa muncii, demarat de DGASPC Sector 6, reprezintă un bun exemplu de susținere a femeilor care doresc să se dezvolte profesional, tocmai pentru că îşi propune dincolo de calificarea unui număr mare de femei şi stimularea femeilor care au o idee de afacere, de antreprenoriat, susţinerea financiară şi şansa de a reuşi în viaţă.
Eliza Leşanu (General Manager Madame Lucie) a dezvăluit detaliile vieţii sale profesionale şi a împărtăşit cu auditoriul câteva sfaturi despre antreprenoriat. „Când nu e curaj în antreprenoriat, puteţi face ‚miniprenoriat’, folosind timpul liber şi reţelele de socializare”
Ocupatiile in care sunt calificate femeile inscrise in proiect s-au dovedit a fi unele realiste si cu simt practic in raport cu ofertele de joburi din Romania. Printre acestea se afla: curs manager de proiect, ingrijitor la domiciliu, babysitter, manichiurista, pedichiurista, frizer sau florar-decorator.
Sunt de apreciat astfel de initiative care ajuta la stimularea accesului femeilor fără ocupație/calificare in aria muncii sau a celor care nu au avut inca sansa unei experiente de acest fel, din cauze independente lor. Astfel, este necesara calificarea lor intr-un domeniu potrivit personalitatii si abilitatilor lor sau punerea in practica a unei idei de afacere pe care acestea o au. Proiectul EVA este implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 cu ajutorul partenerilor: asociatia Four Change, Centrul de Consultanta si Studii Europene, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Fundatia Crucea Alb Galbena si Green Team.