Rafturile, moderne si multifunctionale

rafturi rafturi

Vrei mai mult loc de depozitare, dar nu stii unde ai mai putea sa plasezi o piesa de mobilier? Nu-ti face griji, se rezolva!

De-a lungul timpului, designul rafturilor a inclus inovatiile importante din domeniul materialelor, tehnologiilor, culorilor si formelor. Tendintele merg pe o folosire cat mai ingenioasa a rafturilor si etajerelor, asa ca ai libertate nelimitata in a jongla cu forme si volume, in a modela decorul dupa gustul si dorintele tale. Iar sistemele inteligente de prindere satisfac orice exigente. 1001case va pune la dispozitie cateva optiuni pentru o casa ordonata si organizata:

Adio, biblioteci masive si greoaie!

Mobilele greoaie de tip biblioteca compacta sunt inlocuite de compozitii aerisite, formate din rafturi prinse, de cele mai multe ori, direct de perete. Solutiile moderne de suspendare si ancorare in perete inlatura blaturile de sustinere de tip vechi, al caror aspect era inestetic, mai ales in interioarele elegante, in care se vrea un anume stil.

 De retinut ca rafturile trebuie sa aiba o lungime ce poate ajunge, cel mult, pana la un metru, pentru a nu se curba sub greutatea car- tilor, dar aceasta conditie poate disparea cand grosimea materialului de lucru creste. In orice casa, in special in apartamentele de bloc, poti amenaja spatii de depozitare in diverse locuri, altfel inutilizabile, cum ar fi deasupra usilor, dupa usi etc. Daca te-ai hotarat asupra amplasamentului, trebuie sa stabilesti apoi materialul din care confectionezi rafturile, pentru ca sunt o multime de variante - lemn, PAL, sticla, plexiglas.

Daca raftul are lungimea de un metru, iti trebuie doua ancorari, insa daca depaseste aceasta lungime, atunci sunt necesare trei sau mai multe sustineri. Exista si o alta varianta, care iti ofera mai multe posibilitati in asezarea rafturilor, mai scumpa, ce-i drept, dar si mai eleganta - panouri-suport prinse in perete. Acestea mascheaza sistemul de prindere si sunt prevazute cu santuri orizontale la 10-15 centimetri unul sub altul, care permit montarea rafturilor in functie de necesitati si de gustul fieca- ruia. Aceste panouri pot fi in aceeasi nuanta cu rafturile sau de o culoare contrastanta si pot fi combinate cu alte materiale, cum ar fi sticla.

Intr-o sala de baie cu dimensiuni reduse, orice varianta de piesa compacta de mobilier ar incarca incaperea, dand senzatia de sufocare. Varianta cu rafturi in loc de dulapuri te salveaza. Alegerea sticlei este solutia perfecta pentru ca peretele sa nu fie acoperit si sa-si pastreze luminozitatea. In plus, se intretine foarte usor. Un mic raft confectionat din faianta cu care ai placat baia este oricand util.

Pozitionat imediat sub oglinda, iti asigura un spatiu suplimentar pe care sa-l folosesti pentru obiectele personale. Cu putina imaginatie, se mai gaseste un loc pentru prosoapele care intotdeauna umplu sifonierul. Un raft deasupra usii poate rezolva aceasta problema. Oricum in acest mic spatiu pana acum nefolosit nu era loc pentru altceva. Credeai ca spatiul de dupa usa de la bucatarie nu poate fi folosit?

 Cateva rafturi decorate in culori vesele si ai un loc de depozitare in plus, eliberand astfel blatul mesei sau al dulapului de diverse maruntisuri care incurca, dar pe care le vrei totusi la indemana. Iti trebuie mai mult spatiu in care sa asezi cartile?

Rafturile din imagine satisfac cerintele de incapator si totodata aerisit intr-o camera mica de dormit. Sustinerea este facuta pe un panou coltar, preferat pentru stabilitate si siguranta. Raftul ingust, suspendat la inaltimea pe care o doresti, poate prelua obiectele de decor care-ti sunt dragi, dar pe care nu ai unde sa le asezi. Pozitionat intr-un spatiu de trecere, in care, de altfel, nu ai fi putut pune nimic fara sa te incurce, este varianta ideala pentru reamenajarea locului intr-o maniera moderna.

In camera celui mic, spatiile de depozitare nu sunt niciodata suficiente pentru toate cartile si jucariile. Iata o etajera foarte simpla, realizata din suporturi metalice ancorate in perete, pe care au fost puse polite. Pe acelasi principiu poti obtine si un raft in camara sau in baie.