Rolul rulourilor exterioare este foarte bine definit in ceea ce inseamna aspectul estetic al unei case. Insa aspectele practice ale acestora sunt mult mai importante.
Confectionate din lemn, aluminiu sau pvc, disponibile intr-o larga paleta de culori si nuante, aplicate sau suprapuse, rulourile exterioare sunt necesare oricarei locuinte. Ca sa enumeram doar cateva aspecte practice, rulourile de exterior protejeaza ferestrele, optureaza complet patrunderea luminii in incapere sau doar o filtreaza, au rol de izolare fonica si termica a locuintei. Sunt un excelent filtru impotriva prafului si a variatiilor de temperatura. Exista studii care arata ca utilizarea rulourilor exterioare fabricate cu tehnologii de ultima generatie sunt eficiente in controlarea, intr-un mod sanatos, a temperaturii din locuinta.
O casa dotata cu astfel de rulouri exterioare poate reduce cu 10-15% consumul de energie terminca in timpul sezonului rece, iar pe timp de vara poate face ca un sistem de aer conditionat sa devina inutil. Rolul de protectie a casei prin montarea rulourilor exterioare poate fi extins pana la protejarea ferestrelor de efectele grindinei, a patrunderii in interior a apei de ploaie sau a degradarii ferestrelor in urma unui vant puternic. Deloc de neglijat este faptul ca acestea sunt foarte rezistente la actiunea factorilor de mediu (soare, vant, grindina, etc), ceea ce le confera o lunga durata in timp. Sunt usor de intretinut si de igienizat.
Tehnologiile avansate de confectionare a rulourilor exterioare si aparitia accesoriilor de siguranta au ca si consecinta directa protectia locuintei in fata infractorilor, reprezentand o alternative eleganta la greoaiele si inesteticele grilaje metalice, montate la ferestre. Practic, nu este permisa in niciun fel ridicarea fortata a acestora, din exterior. Sistemele antiefractie sunt concepute atat pentru rulourile electrice cat si pentru cele manevrate manual. Cat priveste modalitatile de actionare a rulourilor exterioare, asa cum reiese si de mai sus, sunt actionarea electrica si actionarea manuala, ambele variante fiind usor de manevrat. Actionarea electrica este posibila numai pentru rulourile exterioare confectionate din aluminiu si se realizeaza cu motor si telecomanda sau intrerupator.
Actionarea manuala se efectueaza atat pentru rulourile exterioare confectionate din aluminiu cat si pentru cele din pvc sau lemn. Pentru rulourile de dimensiuni mari se utilizeaza, in loc de o banda sau un snur, arc sau manivela.
Rezistenta in timp a rulourilor exterioare depinde mult de modul in care acestea au fost confectionate, asamblate si montate, fapt pentru care este bine sa acordam o atentie sporita furnizorului. Garantiile ce trebuie obtinute de la furnizor au ca referinte masuratorile la domiciliu, consiliere pentru alegerea produselor si a tipului de montaj,calitatea materialelor din care sunt confectionate rulourile si eventualele certificari obtinute de producator, echipe specializate in montajul rulourilor exterioare.
Am evidentiat aspectele practice ale rulourilor exterioare, considerand ca cele estetice sunt mult mai evidente. Gama de culori si posibilitatea de a alege materialul din care sa fie confectionate dau frau liber creativitatii, astfel incat personalitatea casei sa fie accentuata de rulourile exterioare cu care este dotata. Cu siguranta, rulourile exterioare reprezinta un mare plus pentru orice casa care doreste sa iasa in evidenta, dar care beneficiaza si de toate aspectele practice enumerate mai sus.