Vineri, 07 Decembrie 2018, la Școala Centrală, a avut loc deschiderea oficială a celei de a VIII-a ediții a festivalului Sărbătoarea Gustului, cu latura educațională ce reprezintă piatra de temelie a festivalului.
Evenimentul intitulat ”Educație pentru o alimentație sănătoasă și dobândirea unei atitudini eco-responsabile” a fost organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin PROEDUS, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației, Ministerul Mediului și Reprezentanța Comisiei Europene în România.
La deschiderea oficială au participat: Alexandru Țachianu Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, 2 Chefi Francezi precum Chef Patrick Pierre Pettenuzzo, Chef Philippe Dupré și 4 Chefi Romani precum Chef Daniel Dobre, Maestru Bucătar Petrișor Tănase, Chef Johny Șușală și Chef Viorela Dumitrana.
Tema centrala a acestei ediții este educația pentru o alimentație sănătoasă si diversificată prin conștientizarea asupra calității produselor alimentare, prin deprinderea reflexului de a citi etichetele si prin lupta împotriva risipei alimentare prin însușirea celor 10 gesturi antirisipă alimentară.
Cu ocazia acestei deschideri oficiale sunt lansate :
- Broșura Pedagogică, un ghid de exerciții și subiecte pentru o alimentație sănătoasă și o atitudine eco-responsabilă, abordate într-o manieră creativă și dinamică prin implicarea părinților, se adresează unui număr aproximativ de 200.000 elevi de clasa a III-a, si 25.000 cadre didactice din România, dintre care 18.000 elevi și aproximativ 1500 de cadre didactice din București.
Broșura cu exerciții, conține șapte teme structurate pe subiecte de actualitate cum ar fi :
- importanța meselor principale, a micului dejun și alimentația diversificată,
- înțelegerea și deprinderea reflexului de a citi etichetele produselor alimentare,
- exerciții financiare declinate prin cumpărături și promovarea unei personalități din cultura românească,
- cum consumăm produse proaspete și congelate și sfaturi de a le prepara și consuma în mod sănătos,
- despre produsele lactate și siglele de calitate Europeană,
- însușirea unei atitudini eco-responsabile în bucătărie, ce are un impact real și imediat asupra mediului înconjurător, conducând către utilizarea responsabilă a resurselor de apă, gaz și electricitate fără a le risipi
- deprinderea gesturilor de a recicla tri-selectiv pentru a diminua în viitor impactul asupra mediului pe care îl au ambalajele care rezultă din consumul zilnic de alimente.
- lupta împotriva risipei alimentare
- Boneta de Bucătar, simbol al festivalului, pe care sunt inscripționate cele 10 gesturi antirisipă alimentară. Boneta este semnata de Alain Alexanian, Chef cu 1 stea Michelin.
Sărbătoarea Gustului, ediția cu numărul VIII își propune colaborarea mai puternică și strânsă dintre elevi, învățători, părinți si Chefi bucătari pentru o alimentație diversificată și echilibrată, deci sănătoasă și dobândirea unui comportament responsabil în relația cu mediul înconjurător.
Pateneri ai festivalului: Primăria Municipiului Bucureşti prin PROEDUS, Primaria Baia Mare, Reprezentanța Comisiei Europene in Romania, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Carrefour, Edenia, Up Romania, Salrom, Trus Horeca, Engie, Europcar, Alpha Bank, Amia, Infocons.