Satui de o programa scolara deloc in favoarea elevilor si de un program scolar deloc prietenos cu acestia, parintii iau din ce in ce mai des decizia de a-si inscrie copiii intr-un sistem de invatamant diferit.
O societate romano-finlandeza incearca sa prezinte romanilor sistemul educational finlandez, care este foarte apreciat nu numai in Finlanda, ci este un model adoptat in multe state din Europa si nu numai. Acest sistem pune mare accent pe placerea cu care se prezinta copiii la scoala romano-finlandeza, pe modul in care privesc copiii profesorii – ca pe niste parteneri de joaca sau buni prieteni –, pe mai putine teme, adesea sub forma unor experimente pe care le fac elevii acasa sau in aer liber.
Ce implica sistemul educational propus de reprezentantii Seva Edu?
Spre deosebire de sistemul de educatie romanesc, nu exista un singur profesor destinat unei grupe, ci trei profesori care ghideaza si evalueaza in mod corect toti copiii din grupele mixte. Temele de studiu sunt combinate si aplicate in functie de interesele copiilor, fara a le impune un anumit subiect, iar activitatile pedagogice au rolul de a-i sprijini in explorarea intereselor si a abilitatilor si in aprofundarea notiunilor, pornind de la preferintele acestora. Profesorii nu obliga copiii sa faca nimic, ci ii asculta si ii observa, astfel incat sa surprinda temele si subiectele lor de interes.
Atelierele propuse de profesori sunt cele de limbaj, cu rolul de a dezvolta limbajul copiilor, ce presupun dezvoltarea comunicarii, citirea de povesti, familiarizarea cu sunete si litere, dar si dezvoltarea empatiei si a creativitatii. In plus, exista si un atelier de gandire matematica, in care elevii fac jocuri logice, inteleg conceptele numerice si relatiile dintre multimi, dar si un atelier de stiinte, care implica experimente stiintifice, in care copiii sunt indemnati sa exploreze lumea si sa invete faca diverse activitati practice, ca, de exemplu, sa gateasca.
De asemenea, micii artisti pot participa la un atelier de arte, muzica si miscare, de mestesuguri, de desen, pictura, modelaj sau colaj – toate fiind activitati gandite si menite sa le faca placere. Micii sportivi pot alege sa practice un sport, sa se ingrijeasca de sanatatea lor, sa invete munca in echipa, cum se castiga si cum se pierde cu seninatate si demnitate.
Invatare prin joc si joaca
Copiii care sunt inscrisi la Seva Edu vor avea placuta surpriza sa invete notiuni elementare prin joaca, profesorii asigurandu-se ca exista un echilibru intre joaca nestructurata si cea structurata, atingandu-si obiectivele si asigurand copiilor libertatea de alegere, fara a le impune acestora nimic.
In plus, prichindeii vor invata, in conditii de vreme favorabila, in aer liber, vor lua parte la atelierele indoor si outdoor, vor avea posibilitatea sa invete ce inseamna empatia, grupele fiind mixte, formate din copii mai mari si mai mici. Copiii mai mari vor avea rolul de mentori, iar cei mai mici vor fi ajutati si protejati.
Seva Edu asigura copiilor un mediu extraordinar, sigur, confortabil, in care isi pot dezvolta inteligenta emotionala, in care toate sentimentele sunt ascultate, acceptate si discutate, in care comunicarea cu parintii si familia este disponibila oricand si este considerata foarte importanta.