Secretul unei sarcini sanatoase

Ce mamica nu isi doreste un copil sanatos? In timp ce majoritatea femeilor se informeaza despre ce trebuie sa faca pe perioada sarcinii, foarte puține femei iau in calcul perioada de preconceptie. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a favoriza nasterea unui copil sanatos si voinic, prevenind aparitia anumitor afectiuni ale fatului, este sa ii asigurati aportul zilnic necesar de acid folic cu 1-2 luni inaintea conceptiei si cel putin pe perioada primului trimestru de sarcina.           

 

O femeie insarcinata are nevoie de acid folic pentru a produce globulele rosii solicitate de fluxul sanguin necesar dezvoltarii bebelusului. Acidul folic sustine formarea corecta a creierului si a maduvei spinarii, precum si cresterea rapida a placentei si a fatului, contribuind la formarea continua de ADN, pe masura multiplicarii numarului de celule. Consumul de alimente sanatoase bogate in nutrienti si vitamine nu este echivalent cu a le asimila. Puteti apela la Elevit 1 comprimate filmate, o combinatie de multivitamine si minerale care contine niveluri optime de acid folic, fier si iod.          

 

Acidul folic luat in primele saptamani de sarcina reduce cu 70% riscul de malformatii legate de dezvoltarea tubului neural. Alte afectiuni care pot aparea in urma lipsei sau insuficientei acidului folic sunt buza de iepure si gura de lup, cresterea tensiunii arteriale, nasterea prematura, greutatea mica la nastere sau chiar avortul. Defectele de tub neural se manifesta sub forma mai multor afectiuni, care apar pana la nasterea copilului, incluzand spina bifida (o inchidere incompleta a maduvei spinarii si a coloanei vertebrale), anancefalia (o subdezvoltare severa a creierului) si encefalocelul (tesutul cerebral proemina spre exterior printr-o deschidere anormala a craniului).       

 

Problema este ca majoritatea femeilor afla ca sunt insarcinate abia la 4-6 saptamani dupa momentul conceperii, in timp ce toate afectiunile menţionate mai sus apar in primele 28 de zile ale sarcinii. Asadar, este esential sa incepeti sa luati acid folic chiar din momentul in care hotarati ca vreti un copil.

 

In general, cantitatea necesara de acid folic pentru o sarcina sanatoasa este de 0,4 mg pe zi. Cel mai bine este sa discutati cu medicul specialist, care va va recomanda doza optima in functie de necesitatile personale. Medicul poate ajusta cantitatea de acid folic si in cazul femeilor insarcinate care sufera de diabet zaharat sau obezitate. Este important sa stiti ca acidul folic este solubil in apa, fapt care exclude riscul unei supradoze, deoarece corpul va elimina automat orice cantitate in exces.      

 

Acidul folic se gaseste si in anumite alimente, insa nu este la fel de usor absorbit precum cel din combinatiile de multivitamine si minerale. Recomandarea medicilor este ca, pe langa o dieta echilibrata si sanatoasa, acidul folic sa fie suplimentat prin vitamine, pentru ca organismul uman nu este capabil sa il stocheze de la o zi la alta. Puteti lua Elevit 1 comprimate filmate deoarece, pe langa continutul de acid folic in doza zilnica recomandata, acesta include si vitaminele necesare metabolizarii sale.

 

Bucurati-va de o sarcina sanatoasa si aveti grija de copil, eliminand cat mai mult riscurile anumitor afectiuni!