Siguranta alimentara si testarea aditivilor

Siguranta alimentara este o problema vasta, de care raspund organisme autorizate precum EFSA (European Food Safety Authority), FDA (U.S. Food and Drug Administration), WHO (World Health Organization), s.a. In cadrul acesteia, aditivii alimentari (cunoscuti si sub denumirea de E-uri), sunt deopotriva un instrument prin rolul lor protector (ex. nitritii utilizati in unele preparate din carne, care previn astfel dezvoltarea unor bacterii periculoase) si un motiv de ingrijorare, prin efectele posibil negative pe care le pot avea asupra sanatatii consumatorilor. Tinand, astfel, cont de importanta aditivilor in siguranta alimentara, Federatia Romalimenta isi propune sa prezinte pe scurt in materialul de fata informatiile esentiale despre acestia si modul in care ei sunt testati, pentru a preveni eventualele probleme.

Exista in clasa aditivilor alimentari substante al caror rol este acela de a conserva alimentele, aparandu-le de bacterii, fungi si alti agenti potential periculosi pentru sanatate. De asemenea, o parte dintre aditivi au rol antioxidant, printre acestia numarandu-se si acidul ascorbic (cunoscut mai bine ca vitamina C), sau tocoferolul (vitamina E), iar efectele de protectie la oxidare ale unora dintre acestia pot avea loc inclusiv la nivel celular, in organismul uman.

In ceea ce priveste normele de siguranta din domeniul alimentar, toti aditivii sunt supusi unor testari riguroase inainte de a fi autorizati pentru aceasta industrie. In cadrul tarilor membre UE, Comisia Europeana are rolul de a stabili normele privind utilizarea aditivilor alimentari, in timp ce EFSA poarta responsabilitatea testarilor atat ante-utilizare, cat si post-utilizare, cu scopul de a stabili atat nivelul de siguranta dinainte de primirea sa pe piata, cat si dupa, tinand cont de noile descoperiri medicale ce au loc aproape zilnic. Astfel, procedura de testare urmareste obtinerea unor informatii cat mai clare si argumentate stiintific referitor la efectele pe termen scurt, mediu si lung rezultate din consumul regulat al E-urilor.

Odata stabilita siguranta utilizarii aditivilor testati de EFSA, Comisia Europeana poate porni procesul de autorizare a acestora si stabili modul de utilizare. In plus, se urmareste specificarea clara a detaliilor precum compozitia si puritatea aditivului autorizat, astfel incat acestea sa fie respectate in mod obligatoriu de catre producatorii de alimente, in caz contrar efectele asupra sanatatii consumatorilor putandu-se dovedi negative.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca testarea aditivilor alimentari nu se incheie cu autorizarea lor, acestia fiind testati periodic cu noi tehnologii si tinandu-se cont de noile cercetari din domeniul sanatatii si sigurantei alimentare. In urma re-evaluarilor, li se pastreaza autorizatia sau sunt retrasi de la utilizare, in functie de rezultatele obtinute si urmarindu-se ca sanatatea consumatilor sa nu fie afectata negativ de prezenta in alimentele prezente pe piata a E-urilor verificate.

Tinand cont de faptul ca la nivel global exista o serie de organisme ce au drept scop testarea riguroasa a aditivilor alimentari si autorizarea acestora doar pe baza unor dovezi stiintifice clare, Federatia Romalimenta considera nefondate acele materiale menite sa puna intr-o lumina negativa industria alimentara din Romania si din Europa fara a aduce la cunostinta publicului larg date din cadrul unor cercetari efectuate de specialisti autorizati in domeniile sanatatii si industriei alimentare.

 

Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare

Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.

Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.

Informații de contact

Nume Companie

Romalimenta

Persoana de contact

Mihai Visan, Director executiv

Telefon

004 021 312 44 42

E-mail