Intrucat in era de inceput a programelor informatice acestea aveau mai degraba un rol de cercetare- dezvoltare, specializarea ca avocat in drepturi autor programe informatice era, eufemistic vorbind, cel putin derizorie. Acum, in 2017, lucrurile sunt la polul opus. Tehnologia evolueaza rapid, legislatia drepturilor de autor este aceeasi din 1996 ( Legea 8/ 1996). Aceasta in conditiile in care vedem, fara dubiu, ca in ultimii ani s-a declansat o adevarata revolutie tehnologica.
Lucrurile au evoluat in domeniul tehnologiei, iar programele informatice, pentru computere, mobil sau Internet, au devenit importante generatoare de profit la nivel mondial. Patru din zece persoane din topul celor mai bogati oameni ai lumii si-au creat averea in acest domeniu, al tehnologiei informatiei.
De ce este necesara specializarea unui avocat in drepturi autor programe informatice?
In contextul exploziei tehnologice, asa cum descriam anterior, avocatul are dublu rol. In mod optim, el trebuie sa isi consilieze clientul pentru ca acesta din urma sa isi protejeze investitia inainte ca ea sa inceapa. Apoi, daca totusi potentialul dezvoltator de programe informatice a ajuns in situatia in care drepturile de autor sa ii fi fost incalcate, avocatul trebuie sa dovedeasca expertiza si intelegere asupra domeniului pe care il protejeaza. Un domeniu, dupa cum toti stim, complex si in continua schimbare.
Exista o singura lege de baza care sa reglementeze protectia autorilor, creatorilor de orice forma, Legea nr. 8 din 1996, privind drepturile de autor si drepturi conexe. Un singur act legislativ pentru mai multe domenii, de la creatii literare la programe informatice, nu simplifica munca unui avocat, ci dimpotriva.
Cum programele informatice, domeniile web, aplicatiile Internet si mobile sunt o forma de intelectuala dificil de definit, avocatul trebuie sa gaseasca resurse de a-si proteja clientul in toata legislatia civila romaneasca. Aceasta cu atat mai mult ca “ (...), protectia programelor pentru calculator include orice expresie a unui program, programele de aplicatie si sistemele de operare, exprimate in orice fel de limbaj, fie in cod sursa sau cod-obiect, materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele.” ( L 8/1996, capitolul IX) .
Pana la urma care sunt drepturile autorului de programe informatice?
Autorul are dreptul sa reproduca un program integral sau partial, sa il traduca sau sa il transforme pentru a fi functional si pe alt computer, are voie sa il distribuie sau sa il inchirieze. De aceste drepturi se bucura toata viata si mostenitorii sai vreme de 70 de ani sau pana la vanzarea primei copii pe piata interna.
Existand acest context, specializarea avocatului in drepturi autor programe informatice este esentiala. Trebuie sa inteleaga domeniul, sa ii devina clientului, inainte de toate, consultant. Trebuie sa cunoasca limitarile legislative si normativele conexe domeniului. Trebuie sa inteleaga acea creatie, care in era tehnologiei este un program informatic, sa il evalueze financiar si ca insemnatate in contextul economic. Acestea se dobandesc prin know-how, prin experienta. De aceea este importanta specializarea.
Acesta este motivul pentru care in cazul preintampinarii unui litigiu in domeniu, recomandat este sa contactati un avocat specializat in drepturi autor programe informatice!