Sprotul si sportul din farfuria ta

Eva sprot in sos tomat Eva sprot in sos tomat

Ghici ghicitoarea mea: ce e mic, aproape invizibil la adancimi mari, inoata si e super sanatos pentru organismul tau? Raspuns corect: sprotul! Este un peste mic de culoare argintie care apartine familiei heringului. Cele mai mari colonii de pesti se afla in proximitatea noastra, in Marea Neagra, precum si in Marea Baltica, Marea Mediterana si Marea Nordului. Poate nu stiai, insa sprotul calatoreste in bancuri, alaturi de alti pesti, si inoata pe tot parcursul zilei. Acest peste dinamic este foarte selectiv in dieta lui si nu si-o schimba pe masura ce creste, asa cum o face heringul, de exemplu, ci se bazeaza strict pe zooplancton. Carnea acestui peste este apreciata pentru valoarea nutritiva, deoarece contine niveluri ridicate de grasimi polinesaturate - considerate benefice pentru dieta omului.

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de sprot:

- Excelent pentru inima

Nu este o coincidenta faptul ca populatiile inuite din Oceanul Arctic prezinta niveluri scazute de boli de inima; pestele este bogat in grasimi saturate si bogate in Omega-3, care protejeaza inima de boli si reduce cantitatea de colesterol din sange si riscul bolilor de inima.

- Imbunatateste circulatia

Consumul de sprot poate imbunatati circulatia si reduce riscul de tromboza. Uleiurile EPA si DHA din peste iti pot salva organismul din a produce eicosanoide, o substanta care favorizeaza aparitia cheagurilor de sange si a inflamatiilor.

- Beneficii pentru articulatii

S-a dovedit faptul ca un consum regulat de sprot usureaza simptomele artritei reumatoide. Exista o legatura intre grasimile Omega-3 si osteoartrita, ceea ce inseamna ca mancand mai mult peste o poti preveni.

- Acuitate vizuala

Stim ca iti doresti ochi frumosi si sanatosi – afla ca un consum regulat de peste bogat in uleiuri contribuie la acest aspect. Acizii grasi Omega-3 pot ajuta la protejarea vederii celor care suferă de degenerescenta maculara - o afectiune care determina degenerarea retinei si vederea incetosata. Pestele si crustaceele contin, de asemenea, retinol - o forma de vitamina A, care stimuleaza vizibilitatea pe timp de noapte.

Insa ce ne facem cu lipsa de timp, invocata de atatia dintre noi? Exista o solutie: sprotul in conserva reprezinta o rezolvare rapida atat pentru o gustare, cat si pentru un pranz delicios. Mai ales ca exista o varietate de conserve cu sprot! Chef Liviu Balint, ambasador Podravka Romania, te ajuta cu cateva sugestii:

Tagliatelle cu sprot

Fierbe 500g tagliatelle intr-o oala cu apa sarata, conform instructiunilor de pe pachet. Decojeste si toaca fin 2 catei de usturoi, apoi taie marunt un ardei iute si frunzele unei legaturi de patrunjel. Intr-o tigaie la o temperatura mare adauga cateva lingurite de ulei de masline, apoi usturoiul, ardeiul iute, o lingura de capere si tulpinile de la patrunjel. Lasa-le cateva minute pana cand mixul incepe sa isi schimbe culoarea. Ia 2 conserve Eva sprot in ulei vegetal, adauga-le in tigaie si gateste-le timp de 2 minute. Adauga o mana de rosii cherry si sucul stors de la o lamaie. Rastoarna apoi deasupra si pastele deja fierte. Asezoneaza cu sare si piper, adauga patrunjelul tocat si inca o lingura de ulei de masline extra virgin si... gata!

Salata de cartofi cu sprot afumat

Mai intai pune la fiert 1 kg cartofi spalati bine. Curata 2 cepe rosii, taie-le julien, pune-le intr-un bol, apoi presara sare si stropeste cu zeama de la 1/2 lamaie. Pune un capac peste bol si lasa ceapa sa se odihneasca pana cand o vei amesteca cu restul ingredientelor. Spala 2 ardei grasi, curata-i de cotoare si seminte, taie-i julien si pune-i intr-un bol, in care adaugi continutul a 2-3 conserve Eva sprot afumat in ulei vegetal. Curata cartofii deja fierti si taie-i in cuburi mai mari, dupa care adauga-i intr-un alt bol. Amesteca-i cu putin ulei, dupa gust, si abia apoi adauga restul ingredientelor, amestecand usor sa nu se striveasca. Un deliciu!

Mamaliguta cu sprot in sos tomat

Daca iti place pestele si mamaliguta, atunci vei adora aceasta reteta rapida. Tu decizi cate conserve Eva sprot in sos tomat folosesti – tot ce trebuie sa faci este sa asezi pe farfurie, alaturi de o portie de mamaliguta fierbinte, cat sprot vrei. Mai simplu nu se poate. Gustul de mamaliguta combinat cu sos tomat si peste dulce pe timp de vara = mi-nu-nat!

Concluzia e simpla: desi traim intr-un mediu poluat si plin de tentatii nesanatoase, exista si alternative simple care ne ajuta sa facem fata ritmului alert. E simpla provocarea, nu-i asa?