Daca vrei sa fii si tu unul dintre cei mai buni de traderi din Republica Moldova si, de ce nu, din intreaga lume, atunci inspira-te de la cei mai care sunt in topul acestui domeniu: cum au ajuns la acest succes si de ce abilitati trebuie sa dai dovada. Aceste practici le-ai putea invata nu doar teoretic, dar si practic.
Daca e sa tragem cu ochiul la topurile celor care detin cele mai mari averi, cu siguranta, veti gasi o multime de traderi. Cheia succesului lor fiind un spirit analitic bine dezvoltat, dar si cunoasterea bine a proceselor ce decurg pe piata valutara internationala.
Invatarea acestor procese la nivel practic si teoretic, in Republica Moldova, este asigurata de catre brokerul Pelliron si reprezentantul lor oficial, compania Double Case.
Cei mai buni si faimosi traderi de pe Wall Street au demonstrat ca au insusit cele doua conditii importante ale tradingului: o intuitie dezvoltata si asteptarea momentului sa risti pentru o lovitura de gratie.
Sa vedem , totusi, care sunt cei care si-au asigurat imaginea unui trader bun in istorie:
10. Paul Tudor Jones
In octombrie 1987, pietele valutare din intreaga lume s-au prabusit, aruncand in aer o suma imensa de capital, timp de o zi. Totul inceput in Hong Kong si s-a raspandit spre vest in Europa, lovind cu putere si in Statele Unite. Indicele Dow Jones a cazut cu 22.61% in doar cateva ore.
Aceasta scadere a fost prezisa de Paul Tudor Jones la inceputul anului 1987
“Fara indoiala, vor fi scaderi la bursa in urmatoarele 10-12 luni si va fi zguduitor, va fi razboinic amenintator”, a prezis acesta.
Rezultatul: 100 de milioane de dolari. Acest lucru l-a facut cunoscut ca unul dintre cei mai buni traderi de pe Wall Street.
9. Jesse Livermore
Jesse Livermore, denumit si pionerul scurtelor scurtcircuitari de piata, si-a inceput cariera in 1906, atunci cand a facut 250 de miii de lire sterline dupa vanzarea Union Pacific. A revenit in 1907, reusind sa adauge inca un milion de dolari la avere. Lovitura sa de gratie a fost, cu toate acestea, asteptata in faimosul 1929.
Atunci, acesta iesind cu un castig de 100 milioane de dolari, datorita pozitiilor short pe care le avea in activ, pariind in fatala zi.
Sfaturile sale raman deseori citate in cartile de specialitate
„Seteaza-ti propriile reguli si urmeaza-le. Nu te certa cu piata. Niciodata nu juca piesa daca nu iti permiti. Mai presus de toate, nu fi un fraier ”, erau sfaturile acestuia.
8. Andy Krieger
Andy Krieger a stiut cum abil sa foloseasca situatia creata in 1987, atunci cand diferite valute au fost supraevaluate, lasand unda verde arbitrajului. Andy Krieger a ales sa mearga contra dolarului australian, numit si Kiwi.
In final, utilizand metode noi, ordonantele sale au ajuns sa intreaca bugetul Noii Zeelande, facand ca valoarea valutei sa scada cu 5% iar Andy Krieger - sa se imbogateasca cu o rasplata de 300 milioane de dolari.
7. Louis Bacon
Louis Bacon si-a inceput cariera de trader in timp ce era in primul an de facultate. Dupa doi ani de esec, soarta i-a suras, ajungand intr-un final sa isi fondeze propria companie „Moore Capital Management LLC”, in 1990.
Acesta a ramas cunoscut, in special, datorita profitului facut in urma razboiului din Iraq si anume un profit de 86% din suma investita. A stiut sa prezica cresterea antagonismului dintre regimul Hadam Hussein si vecinul petrolier Kuwait si a facut macro investitii in petrol.
6. Jim Chanos
JIm Chanos, denumit si cel mare dusman a companiei Eron, si-a inceput cariera ca analist in anii 1980. Dupa ce si-a fondat propria companie Kynikos, in anul 2001 prin crearea unui deficit a dus la declinul companiei Eron; companie in cadrul careia a si lucrat. Rezultatul: 500 milioane de dolari si amintirea unui colaps neasteptat de nimeni.
5. George Soros
Toti cunosc numele faimosului George Soros, omul care a ruinat Banca Angliei.
S-a intamplat in anul 1992, atunci valuta engleza, lira la prima vedere parea o moneda stabila. Cu toate acestea, economia Angliei se lupta cu problema inflatiei, care era tripla fata de aceeasi Germanie, problema observata de catre George Soros. Atunci, el a reusit sa devalorizeze valuta engleza, zi cunoscuta ca „miercurea neagra”.
Rezultatul surprinzator al lui George Soros a constituit 1 miliard de dolari.
4. Stanley Druckenmiller
Stanley Druckenmiller, cunoscut ca si cel care a facut pariuri mari pe Deutschmark, de doua ori.
Druckenmiller a lucrat cu succes in jocul tranding-ului din 1977, iata de ce in 1988 George Soros a decis sa il angajeze in cadrul companiei sale „Quantum”.
Acesta a pariat dublu pe piata germana, aflata in procesele revolutionare de la sfarsitul anilor 80. Datorita scaderii lirei sterline, Stanley Drunckenmiller s-a facut mai bogat cu un miliard de dolari.
3. Kyle Bass
Anul 2008, criza ipotecara si financiara din Europa, si 4 miliarde de dolari in contul celui care a facut o miscare contra intregului sistem financiar.
El a facut ceva, care a fost aproape nemaiauzit, el a inceput sa cumpere „CDS (Credit Default Swap)” ca un pariu impotriva pietei creditelor ipotecare si, in esenta, impotriva intregului sistem financiar global.
2. John Paulson
John Paulson a devenit o adevarata vedeta de pe Wall Street dupa ce a castigat aproximativ 4 miliarde dolari de pe urma crizei financiare din 2008, pariind contra instrumentelor derivate care aveau ca support - creditele ipotecare ale americanilor.
Astfel, prin prognozarea caderii pietei imobiliare americane, acesta si-a asigurat renumele de trader.
1. David Tepper
David Tepper a fost curajosul care a avut parte si de concedieri din propria vointa de pe Wall Street si care in anul 2008 a investit in cel mai periculos domeniu: bancile. In 1993 a fondat compania sa „Appaloosa”.
In 2003, compania sa a inregistrat o crestere de 148%, dupa achizitionarea „Enron”, „World Com„ si „Conseco”, firmele care se confruntau cu cele mai rasunatoare falimente in 2002. Dupa ce in 2008 lucrurile incepusera sa devina dificile pentru compania sa, pe fondul crizei, un an mai tarziu „Appaloosa” a inregistrat din nou o crestere de 130%. Tepper mizase pe sprijinul pe care guvernul american il va acorda bancilor si nu s-a inselat.
Rezultatul final: 7 miliarde de dolari.