Pragul de 30 de ani coincide, deseori, cu aparitia primelor riduri vizibile, a semnelor de oboseala și cearcanelor adanci. Arsurile solare din trecut și vacantele petrecute sub razele soarelui iși spun acum cuvantul prin aparitia hiperpigmentarii, iar pielea are un aspect general obosit, uscat, cu pori vizibili. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, enumera principalele cauze ale acestor schimbari la varsta de 30 de ani, dar și cateva sfaturi prin care ele pot fi contracarate, pentru a pastra tenul tanar cat mai multa vreme.
Modificarile hormonale care incep in jurul varsta de 30 de ani sunt printre principalii vinovati pentru aceste fenomene. Deși nimeni nu este ferit de aparitia lor, imbatranirea fiind un fenomen natural, in cazul celor care sunt fani ai bronzului, consuma alcool in exces, fumeaza, nu fac mișcare in mod regulat și nu au un stil de viata sanatos, aceste schimbari vor fi mult mai vizibile și chiar vor aparea mai timpuriu.
“In cazul femeilor, cand nivelurile hormonilor reproducatori incepe sa scada, are loc totodata o diminuare a productiei de colagen, ceea ce explica schimbarile aparute la nivelul pielii. La 30 de ani, majoritatea femeilor au avut deja copii, iar acest lucru inseamna ca este posibil sa-și fi facut aparitia pigmentarea neuniforma și cearcanele. Barbatii nu se confrunta cu aceste probleme, insa ei sunt victime ale modificarilor in testosteron și DHT, strans legate de caderea parului”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.
Din fericire, urmarea unor sfaturi speciale de ingrijire a pielii pot ajuta in mascarea semnelor trecerii timpului.
- Curatare, tonifiere și hidratare
Rutina de baza pentru ingrijirea tenului ar trebui sa cuprinda, la orice varsta, trei pași: curatare, tonifiere și hidratare dimineata și seara.
“Daca la 20 de ani se intampla sa sarim peste una din aceste etape, mai tarziu este esential ca ritualul sa fie respectat intocmai, pentru a curata pielea de orice reziduuri acumulate pe timp de zi sau chiar peste noapte. Curatarea eficienta va indeparta celulele moarte, pregatind o baza ideala pentru aplicarea cremei hidratante – cheia unui ten sanatos dupa 30 de ani", explica specialistul dermatolog.
- Alegerea unei creme speciale de noapte
Cremele de noapte cu efect anti-imbatranire pot face minuni pentru ten, insa este important ca lista lor de ingrediente sa fie verificata pentru a nu contine potentiali alergeni. Alegerea unui produs de calitate va stimula productia de colagen, ajutand la prevenirea ridurilor, a liniilor fine, porilor vizibili și a altor probleme cauzate de fenomenul natural de imbatranire a pielii.
“In afara de protectia solara, ingredientul cel mai eficient in lupta anti-imbatranire este retinolul sau retinoizii cu prescriptie, cum ar fi Retin-A. Retinol este un derivat topic al vitaminei A – standardul de aur al ingrijirii topice anti-imbatranire”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.
- Ingrijirea pielii din jurul ochilor
Zona din jurul ochilor este, in mod normal, prima care dezvolta linii fine deoarece acolo pielea este mult mai subtire decat pe restul fetei tale. O crema de ochi pe baza de ingrediente cum ar fi glicerina sau Niacinimida (vitamina B3) va ajuta la prevenirea formarii sau va ameliora cearcanele intunecate și aspectul umflat al ochilor.
- Utilizarea de protectie solara
Protectia solara este esentiala la orice varsta și in orice anotimp, produsele speciale cu SPF minim 30 fiind recomandate chiar daca sunt utilizate in paralel cosmetice care contin și ele factor de protectie solara.
“Razele ultraviolete reprezinta cauza a 80% din imbatranirea prematura a pielii. Ba mai mult, expunerea la lumina soarelui provoaca pigmentarea, unul dintre primele semne ale imbatranirii. Din pacate, cercetarile arata ca impactul razelor UV asupra pielii poate crește odata cu varsta, de aceea aplicarea de protectie solara este un pas care nu trebuie sa lipseasca din rutina de ingrijire”, atentioneaza specialistul dermatolog.
- Zona gatului și a decolteului
Odata cu trecerea anilor devine deosebit de importanta ingrijirea gatului și a decolteului - zone delicate, printre primele care prezinta semne de imbatranire. Din pacate, intinderea cremei de fata spre gat nu este suficienta pentru a acorda acestei zone ingrijirea corespunzatoare. Pe piata exista produse special concepute pentru ingrijirea gatului și a decolteului, fiind recomandat ca aplicarea lor sa afie dublata de protectie solara.
- Limitarea consumului de zahar
Zaharul amplifica efectele imbatranirii și, de asemenea, poate agrava probleme ale pielii cum ar fi acneea și rozaceea, fapt pentru care este recomandata eliminarea lui pe cat posibil din dieta sau macar limitarea consumului.
Așadar, imbatranirea este un fenomen natural inevitabil, pe care toata lumea il experimenteaza la un moment dat in viata. Din fericire, adoptarea unor masuri speciale de ingrijire a pielii pot intarzia primele semne ale imbatranirii, asigurand un aspect tanar și sanatos al tenului cat mai mult timp!