Termosistem vata minerala bazaltica vs polistiren

O dezbatere importanta in lumea izolatiei este „ce alegem pentru izolatie?vata minerala bazaltica sau polistiren?”

Inainte de a vorbi despre argumente pro si contra pentru fiecare material in parte, sa le facem o mica prezentare mai intai.

Vata minerala bazaltica reprezinta o tesatura de fibre de sticla, care folosindu-se de ajutorul unui liant organic, poate tine fibrele legate unele de celelalte. Acest material este elastic si flexibil.

Polistirenul poate fi expandat(EPS) sau extrudat(XPS).

Vata minerala bazaltica asigura atat izolatia termica, cat si izolatia acustica. Specialistii precizeaza ca intre fibre se formeaza un fel de camere de aer, ce au capacitatea de a impiedica transferul termic si fonic.  Vata minerala bazaltica este un produs rigid si se foloseste in general la exterior, pentru termoizolarea fatadei.

Polistirenul expandat este folosit cu incredere in termoizolarea fatadelor sau acoperisurilor, atat la interior, cat si la exterior. Este bine tolerat de piele si nu aduce niciun fel de repercusiune starii noastre de sanatate.

Polistirenul extrudat este utilizat cu succes mai ales in operatiunea de termoizolatie a peretilor de subsol, in incaperi umede, la socluri, terase, plansee etc. Are capacitatea de a oferi o termoizolatie eficienta de la subsol pana la acoperis, mai ales in zonele unde exista incarcari mecanice extreme, dar si un grad mare de umiditate.

 

Comparatii intre vata minerala bazaltica si polistiren:
  • din toate punctele de vedere, costurile de productie ale vatei minerale sunt mai mari, procesul tehnologic e mai greoi si mai complex;
  • vata minerala este naturala, produsa din piatra naturala, aruncata la propriu in cuptor la 1500 de grade Celsius si retransformata in lava, pe cand polistirenul este un produs pur chimic, obtinut pe scara larga din stiren, produs al unei ramuri a industriei petroliere;
  • respirabilitatea sistemului ce o confera vata minerala bazaltica, care izolează termic datorita aerului prins intre aceste fibre, acest material nelasand sa se dezvolte niciun fel de microorganism;
  • polistirenul este usor inflamabil, pe cand vata minerala este ignifuga;
  • desi polistirenul si vata minerala fac amandoua parte din categoria materiale termoizolante, cum am spus si la inceput, vata minerala prin compozitia ei asigura o izolatie fonica mai buna.

Concluzie: ce materiale de constructie termoizolante sau solutii de izolare termica, dupa construirea casei vei folosi?

De la noi puteti achizitiona tot ceea ce va este necesar pentru lucrarile dumneavoastra determoizolare.

Va asteptam pe site-ul nostru www.vindem-ieftin.ro sau ne puteti contacta la numerele de telefon : 0784/433.846 (+WhatsApp) sau 0238/560.000