Aceaasta nu este o afirmatie a producatorilor de tigari electronice, nici a vreunei companii din industria tutunului, care si-a extins gama de produse, ci a lui Peter Hajek, profesor de psihologie clinica, care este de asemenea director al Unitatii de Cercetare a Sanatatii si Stilului de Viata, din cadrul Institutului de Medicina Preventivă Wolfson, din Marea Britanie.
Peter Hajek a ajuns la aceasta concluzie in cadrul Congresului Societatii Europene de Cardiologie, care a avut loc la inceputul lunii septembrie, la Londra. El si cei mai renumiti cardiologi din Europa i-au sfatuit pe realizatorii de politici publice sa-si indrepte atentia catre tigarile electronice si catre medicina personalizata, pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare la nivel de populatie.
Pana acum, campaniile de santate publica s-au concentrat asupra activitatilor fizice, obiceiurilor alimentare sanatoase, reducerea consumului de alcool si a fumatului. Insa, in societatea de astazi, din cauza stilului de viata agitat, a cresterii numarului persoanelor obeze si a schimbarilor demografice, aceste eforturi trebuie sa fie dublate de masuri cu adevarat realiste, cum ar fi utilizarea tigarii electronice de catre fumatori.
Persoanele dependente de nictoina au nevoie de solutii alternative, pentru a minimaliza riscurile cardiovasculare, iar tigara electronica este una dintre cele mai eficiente metode de renuntare la fumat si de reducere a riscurilor asupra sanatatii, au explicat cei mai importanti cardiologi in cadrul Congresului de la Londra.
Tigarile electronice, mai bune decat tigarile clasice
Potrivit World Heart Federation, f umatul constituie cea de-a doua cauza a bolilor cardiovasculare, dupa presiunea arteriala marita, iar acest viciu sta la baza a peste 10% dintre bolile de inima, din lumea intreaga. Desi interzicerea fumatului in locurile publice a redus simtitor mortalitatea, realizatorii de politici publice au fost sfatuiti de cardiologii prezenti la eveniment sa-si reconsidere atitudinea fata de tigarile electronice. Peter Hajek, de la de Institutul de Medicina Preventivă Wolfson, a recapitulat ultimele cercetari in centrul carora a stat tigara electronica si a concluzionat ca imaginea negativa a acestor dispozitive anti-fumat nu este justificata din punct de vedere stiintific.
„Tigarile electronice nu sunt lipsite de pericol, insa acesta mult mai mic decat in cazul fumatului traditional. Si, contrar credintei, tigara electronica nu constituie un pas catre fumat pentru tineri”, a afirmat Peter Hajek. „Nu este niciun dubiu ca fumatorii care trec pe tigari electronice reduc riscurile in mod dramatic. Cel mai bine ar fi sa renunte de tot la fumat, dar pentru multi aceasta nu este o optiune viabila”, a mai spus specialistul in cardiologie.
Tigarile electronice contin cartuse pline cu lichid pentru tigara electronica, care contine nicotina, in concentratii mai mari sau mai mici. Dispozitivul incalzeste acest lichid si livreaza dependentului de nicotina substanta necesara, prin intermediul vaporilor. Nu exista nicio ardere si nici fum toxic.
Peter Hajek a criticat decizia Comisiei Europene de a interzice vanzarea de snus (un tutun care nu se fumeaza, ci se tine intre obraz si gingie) in toate tarile, in afara Suediei, unde se utilizeaza in mod traditional de foarte mult timp. Desi nici acesta nu este lipsit de pericole pentru sanatate, snus este considerat mult mai putin daunator fata de tutunul traditional, la fel ca si tigara electronica.
„Suedia este ultima pe lista cand vine vorba de mortalitate cauzata de fumat. Daca Comisia Europeana nu ar fi interzis snus-ul, toate tarile ar fi fost acolo unde este Suedia acum. Un numar foarte mare de cancere de plamani ar fi fost evitat. Aceasta a fost o foarte mare greseala in normele de sanatate publica”, a declarat medicul cardiolog, care se teme ca ceva similar se va intampla si in cazul tigarilor electronice.
Recent, politicienii din Uniunea Europeana au luat in considerare interzicerea tigarilor electronice, pentru a impiedica persoanele tinere sa se apuce de fumat. Insa, in urma dezbaterilor, acestia au ajuns la concluzia ca tigarile electronice, care contin mai mult decat o anumita cantitate de nicotina pot fi comercializate ca dispozitive medicale, prin urmare ele ar trebui suspuse acelorasi reglementari. Aceasta decizie legislativa a intrat in vigoare in aprilie 2014, iar tarile membre UE sunt obligate sa-si alinieze legislatia pana in mai 2016.
Forum Tigara Electronica este locul perfect pentru cei interesati de informatii despre tigari electronice, despre lichidul pentru tigara electronica si de parerile medicilor cardiologi. Tot aici, cei care se gandesc serios sa treaca pe tigari electronice, vor gasi studii de specialitate despre efectele asupra sanatatii a acestor dispozitive, dar si numeroase sfaturi despre cele mai bune produse si e-lichide.