Fiecare cuplu se confrunta periodic cu o cearta, de la motive puerile pana la cele foarte serioase. Rezistenta relatiei depinde foarte mult de fundatia pe care a fost construita, iar daca aceasta nu a fost facuta din cele mai calitative „materiale”, povestea de dragoste se poate incheia dupa o cearta mai aprinsa.
Unele motive de la care apar certurile sunt neasteptate, astfel incat nu le acordam prea multa atentie. Un exemplu concludent este lipsa somnului, a odihnei, a unuia dintre parteneri sau chiar a amandurora manifestata in acelasi timp. Iar banala lipsa de somn poate eroda o relatie de cuplu, in modul cel mai serios posibil.Viata nu este ca in acele filme erotice la care ne uitam si atunci cand suntem obositi si lipsiti de vitalitate tindem sa fim mai negativisti si suntem dispusi sa facem din tantar armasar, iar capacitatea noastra de empatie scade drastic, devenind astfel mult mai individualisti si egoisti. Si asta pentru ca ne intereseaza mai mult starea noastra de spirit si mai putin problemele sau sentimentele partenerului.
Psihologii preocupati de acest aspect au identificat doua tipuri principale de certuri cu care se confrunta un cuplu. Si anume:
1. Certurile benefice
Americanii, specialisti in probleme de cuplu, zic ca certurile sunt benefice intr-o relatie. Asta, in cazul in care partenerul foloseste termenul de “noi” si nu de “eu” sau “tu”, cand face referire la relatia lor, in timp ce se cearta. Aceste cuvinte „individualiste” arata o atitudine de „separare” in timpul discutiei, asociata cu lipsa satisfactiei in cuplu, mai spun psihologii. Iar daca partenerul tau nu le foloseste, esti un caz fericit.
Dar ce se intampla atunci cand certurile se inmultesc si devin zilnice; cat de benefice mai sunt ele atunci?
2. Certurile daunatoare
Asa am ajuns la cel de-al doilea tip de certuri, cele cu o frecventa ingrijoratoare care nu par a mai avea sfarsit. Dupa ce ai pus toate problemele care iti stau pe suflet pe masa discutiilor si vezi ca tot nu ajungi la o notiune comuna de impacare, care e solutia? Din punctul meu de vedere, despartirea.
O relatie nu are cum sa mai fie sanatoasa cand zilnic faci schimb de reprosuri cu partenerul. In majoritatea cazurilor, unul dintre voi nu mai vrea aceasta relatie. Si atunci, de ce sa te chinuiesti? Pleaca din aceasta relatie defectuoasa, oricat de tare te-ai obisnuit cu ea. Nu merita efortul depus si nervii consumati pentru a incerca sa refaci ceva ce nu poate fi reparat. Da dovada de curaj si alege fericirea in viata ta. Cum care fericire? Cea careia tocmai i-ai deschis fereastra, dupa ce ai inchis usa nefericirii din relatia pe care ai incheiat-o.
La modul ideal, nimeni nu isi doreste astfel de conflicte intr-un cuplu, insa perfectiunea nu exista. Totusi, cu mult tact si bunavointa putem adopta o atitudine care sa ne fereasca, macar uneori, de certuri cu partenerul. Iar cheia succesului sta, da, ai ghicit, tot in comunicare. Asa cum m-a sfatuit un preot la un moment dat, bine ar fi daca am putea cauta Pacea si nu Dreptatea atunci cand o discutie e in contradictoriu.