Pentru a alege cele mai bune tratamente acnee se va tine cont, in primul rand, de cauze. Acestea pot fi sebumul in exces, foliculii de par infundati, activitatea hormonala excesiva si bacteriile. Cel mai comun loc in care poate sa apara acneea este fata, fiind urmata indeaproape de frunte, piept si partea superioara a spatelui si umeri. Toate aceste zone de piele au un numar mare de glande sebacee.
Acneea poate fi agravata de varsta, de medicamentele cu corticosteroizi, testosteron si litiu, alimentatie si stres. Semnele si simptomele pentru acnee sunt comedoanele, punctele negre, leziunile chistice si roseata.
Din cauza faptului ca acneea este tot mai des intalnita, exista tot mai multe propuneri de tratamente acnee, pe care foarte multe persoane le incearca. Astfel, sunt mai multi factori care cauzeaza acneea si in functie de acestia se apeleaza la tratamentul potrivit.
Produsele pentru acnee si medicamentele au rolul de a reduce productia de sebum si de a accelera procesul prin care celulele de pe piele se transforma. De asemenea, prin combaterea infectiilor bacteriene si prin reducerea inflamatiilor pot fi prevenite cicatricile. Majoritatea medicamentelor se iau pe baza unei prescriptii medicale si este foarte posibil sa nu vezi foarte repede rezultatele. Pielea poate sa se agraveze inainte de a se ameliora. Pentru ca vindecarea sa fie completa este recomandata o perioada de tratament destul de lunga.
Ceea ce conteaza, de fapt, este regimul de tratament pe care medicul il recomanda si care depinde in totalitate de varsta pacientului si de tipul sau de severitatea acneei. Sunt si alte variante de tratament in afara de medicamente, cum ar fi terapia cu laser si peeling-ul facial.
Tratamentele cu laser sunt mult mai eficiente si ofera rezultate bune si de durata. Sunt eliminate simultan si cauzele, si efectele, iar avantajul este faptul ca in urma tratamentului pacientul nu ramane cu semne.
Acneea vulgara este o problema a pielii tot mai des intalnita si foarte deranjanta. Ea afecteaza in jur de 80 la suta din populatie, indiferent de gen. Apare in special la adolescenti si poate sa continue si in perioada adulta sau chiar dupa varsta de 30 de ani.
Acneea poate avea diverse grade de severitate si poate lua forme severe pe fata, pe gat, pe brate sau pe piept. Tenul mixt si tenul gras sunt mult mai predispuse la acnee si au mai multe sanse de a ramane cu semne in urma procesului de vindecare.
Cosurile pot aparea si din cauza hipersecretiei de sebum, prin keratinizare anormala si prin formarea de dopuri care acopera glandele sebacee. In plus, mai poate aparea si ca urmare a acumularii de bacterii si a declansarii procesului inflamator local. Pe de alta parte, dezvoltarea cosurlor profunde si stoarcerea lor determina ruperea dermului si aparitia cicatricilor.
Tratamentul pentru acnee este complex si, de foarte multe ori, este de durata, motiv pentru care implica rabdare din partea pacientilor. Tratamentul este individualizat, in functie de profilul pacientului si de manifestarile bolii. Urmarirea periodica a evolutiei acesteia este foarte importanta pentru ca tratamentul sa fie mult mai usor de individualizat si, in acest fel, sa aiba mai multe sanse de reusita.