Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal

Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal Dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital

Cancerul, boală care ne face pe toţi să tremurăm de frică, poate fi tratat dacă ne luptăm cu el cu toate armele pe care ştiinţa şi conştiinţa ni le pun la dispoziţie. Există proceduri care ne ajută în mod clar să combatem diferite forme ale acestei boli. Mereu auzim că e bine să ne facem o colonoscopie, mai ales dacă am trecut de 50 de ani. Procedura este, în viziunea multor persoane, incomodă. Ei bine, colonoscopia nu este ceva de care trebuie să ne ferim, ci dimpotrivă, o manevră mai mult decât necesară pentru a putea preîntâmpina sau trata la timp cancerul colorectal, o boală îngrozitoare.

Cancerul colorectal reprezintă o afecţiune malignă a intestinului gros (colon și rect). Apare de obicei la nivelul mucoasei, în 98% dintre cazuri fiind vorba despre adenocarcinoame. Afecţiunea reprezintă 15% din totalul cancerelor. Frecvenţa lor este crescută în ţările occidentale, în ultimii doi ani devenind a doua cauză de deces prin cancer. Boala apare atât la bărbaţi, cât şi la femei, raportul fiind de 1 la 3.

„Factorii de risc pot fi genetici, dar afecţiunea poate apărea şi la persoanele cu o alimentaţie hiperproteică şi la cele cu polipoză colonică. Cu un regim alimentar cât mai diversificat şi controale medicale periodice, această boală poate fi identificată şi tratată la timp“, ne explică dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.

Diagnosticarea şi tratarea cancerului colorectal

Colonoscopia este metoda cea mai eficientă prin care medicii diagnostichează cancerul de colon, deoarece poate descoperi leziuni mici, asimptomatice, cu cancer la debut, care se pot rezolva prin excizie endoscopică, nefiind necesară o intervenţie chirurgicală. Colonoscopia trebuie efectuată la orice bolnav cu simptome ce pot sugera o tumoră de colon: rectoragii, constipaţie alternantă, constipaţie cu diaree, scădere ponderală marcată în timp scurt, anemie de cauză necunoscută sau tumoră palpabilă abdominală. Aceasta trebuie efectuată anual la cei cu polipoză colonică, eventual cu excizia polipilor. După vârsta de 50 de ani, se indică efectuarea colonoscopiei la 4-5 ani, iar la cei cu antecedente în familie, chiar şi mai des.

„Tratamentul chirurgical este aplicat în funcţie de stadiul bolii. În cazurile cronice, bolnavului i se face o pregătire preoperatorie cu perfuzii, transfuzii, antibioterapie. Tragedia este în cazurile acute, când bolnavul este de obicei în ocluzie, în acest caz intervenţia rezumându-se la efectuarea unui anus contra naturii, temporar sau definitiv. Această situaţie este foarte greu acceptată de pacient. În formele ocluzive, se poate ajunge până la perforaţie diastatică la distanţă de tumora respectivă, la perforaţie de cec cu peritonită generalizată fecaloidă, stare septică, ce necesită câteodată rezecții întinse de colon cu risc major. Postoperator, în funcţie de stadiul tumorii, bolnavul va face chimioterapie şi/sau radioterapie. El va fi urmărit, investigat şi tratat ulterior intervenţiei chirurgicale de medicul specialist oncolog.

Un bolnav de cancer colorectal în stadii incipiente se poate vindeca. El poate trăi chiar o viaţă normală. În stadii avansate, necesită chimioterapie repetată sau radioterapie, care sunt greu de suportat“, a spus dr. Stamule.

La Ovidius Clinical Hospital, pacienţii beneficiază de toate dotările necesare pentru diagnosticarea precoce a cancerului colorectal, tratamentul chirurgical de excepţie al acestuia în timp util, îngrijire postoperatorie în condiţii de maximă securitate, precum şi de monitorizare oncologică.

Informații de contact

Nume Companie

Ovidius Clinical Hospital

Persoana de contact

Georgiana Anghel

Telefon

0241.480.400

E-mail