Oamenii evită uneori prea mult timp să se prezinte la medic, știm acest lucru cu toții. Situațiile pentru care procedează astfel sunt diverse, dar există și varianta în care au nevoie doar de o intervenție chirurgicală minoră, ca în cazul herniilor ombilicale, inghinale și epigastrice, de care totuși le este frică, așa ca o amână la infinit. Pacienții refuză să se prezinte astfel la medicul specialist atât timp cât organismul lor funcționează în parametri normali și nu apare durerea.
Un medic specialist în chirurgie generală ne explică
Dr. Alina Vîncă, medic specialist chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital din Constanța, ne explică de ce nu avem motive să ne temem: „În rândul afecțiunilor minore pe care pacienții le trec cu vederea și care pot fi rezolvate elegant și rapid, în cadrul chirurgiei de o zi, se încadrează și herniile de diferite tipuri (ombilicale, inghinale, epigastrice), care sunt bine suportate de pacient și luate în seamă doar în momentul în care acestea devin dureroase și cresc în dimensiuni. O mare parte a populației prezintă mici formațiuni la nivelul regiunii ombilicale (buric) sau la nivelul regiunii inghinale, care trec neobservate sau sunt sesizate accidental.
Se pare că aceste afecțiuni apar la persoane care fac eforturi fizice intense (sportivi), la cei cu tuse cronică (fumători), la pacienți care prezintă tulburări de tranzit intestinal (constipație) sau pur și simplu constituțional, din cauza unui deficit de colagen la nivelul peretelui abdominal. De asemenea, pot fi hernii congenitale, cu care ne naștem, și care se dezvoltă pe parcursul înaintării în vârstă. Desigur, cel care trebuie consultat în momentul în care constatăm apariția unei astfel de afecțiuni este medicul specialist, pentru a ști dacă avem motive reale de îngrijorare sau avem nevoie de un tratament chirurgical minor“.
„Tratamentul chirurgical permite protezarea cu meșe (plase) din diferite materiale, care se integrează rapid în organism. Este posibilă și utilizarea țesuturilor proprii, tratament care se poate efectua clasic sau pe cale laparoscopică. Anestezia poate fi rahidiana sau generală, în funcție de tratamentul chirurgical pentru care se optează. Netratate la timp, uneori herniile se complică și pot produce afecțiuni care au impact asupra sănătății pacienților, în sensul că acestea cresc în dimensiuni, devin dureroase și se pot încarcera, ceea ce va duce ulterior la apariția ocluziei intestinale și la modificarea strategiei chirurgicale“, a adăugat dr. Alina Vîncă.
Tratament chirurgical și asistență de specialitate la Ovidius Clinical HospitalLa Ovidius Clinical Hospital din Constanța, pacienții pot beneficia de un tratament chirurgical prin refacerea peretelui abdominal cu diferite materiale de sutură de ultimă generație, cu o singură noapte de internare postoperatorie. După intervenție, pacientul revine la control peste şapte zile, doar pentru un consult. Recuperarea se realizează complet în decursul a 30 de zile, timp în care pacientul va evita eforturile fizice intense și va respecta un regim igieno-dietetic corespunzător. În aceste condiții, pacientul nu va avea nicio problemă și își va relua activitățile obișnuite foarte repede.