Depresia e o boala care trebuie tratata si, totusi, sunt multi cei care nu cer ajutorul unui psiholog. De ce se intampla acest lucru? Uneori, oamenii nu apeleaza la psiholog pentru ca se simt jenati de problema lor sau pentru ca le e greu sa-si marturiseasca suferinta. Alteori, nu apeleaza la un specialist pentru ca nu cred ca pot fi ajutati sau, si mai grav, ca nu merita sa fie ajutati.
Oricare ar fi motivul insa, sa nu soliciti ajutor specializat cand te confrunti cu o boala cum este depresia, este nu doar contraproductiv, ci si periculos. Pe langa gravitatea pe care o prezinta in sine, depresia se poate coaliza cu o serie de aliati nefasti, cum ar fi:
- sentimentul de vina
- o evaluare globala negativa despre sine (“nu sunt bun(a) de nimic”),
- anxietatea
- lipsa sau pierderea relatiilor sociale de suport
- concluzia ca viata nu are rost.
In concluzie, daca simtiti ca aveti o suferinta care va blocheaza, care va instraineaza de ceilalti, care va dezechilibreaza stilul de viata (de exemplu, va face sa mancati sau sa dormiti prea mult sau prea putin), nu o lasati sa se cronicizeze. La fel, daca cunoasteti pe altii care sunt intr-o astfel de situatie, indemnati-i sa ceara ajutor specializat.
Aflati mai multe despre Depresie si tratamenul prin psihoterapie al acesteia dintr-un articol semnat de psiholog si psihoterapeut Ana Papahagi.
Despre Ana Papahagi
- este psihoterapeut cu formare profesionala in psihoterapii scurte, colaborative, orientate pe resurse si solutii si formare teoretica in consiliere cognitiv-comportamentala, forma REBT.
- ofera asistenta psihologica si psihoterapeutica la Cabinetul de psihologie si psihoterapie Ana Papahagi din Bucuresti.