Analiza G Data arata care este dominatia familiilor periculoase de malware
Bucuresti (Romania) 21.05.2013 - Alaturi de campaniile de phishing, troienii bancari sunt principala metoda aleasa de infractorii cibernetici pentru a ataca utilizatorii si a manipula tranzactiile online. In primul trimestru al anului, analiza G Data Security Labs a relevat faptul ca ZeuS si variante ale acestuia sunt cele mai frecvente programe folosite in lansarea acestui gen de atacuri, ce reprezinta mai mult de jumatate din infectarile detectate pe perioada primelor 3 luni ale acestui an. Citadel, clona lui ZeuS a fost unul dintre marii vinovati de acest lucru. Numarul de infectari a crescut usor fata de ultimul trimestru din 2012, chiar daca arestarile care au avut loc, au facut ca activitatea infractorilor sa fie mai dificila si mai riscanta. Expertii G Data se asteapta ca numarul de programe malware periuloase sa continue sa creasca in lunile urmatoare.
Prognoza lunilor viitoare
-Numarul de troieni bancari va creste din nou: G Data Security Labs se asteapta ca ZeuS, Carperb si ceilalti sa continue sa-si consolideze pozitia din domeniul bancar prin continuarea fraudarii clientilor bancilor. Infractorii cibernetici vor face abstractie de arestarile recente, ceea ce duce la o crestere a numarului de infectari prin intermediul troienilor bancari, dupa care, vor profita de imensele oportunitati deschise in sectorul infractiunilor electronice.
-Utilizarea serviciilor de anonimat online: In opinia G Data, infractorii cibernetici vor cauta sa-si acopere urmele pe perioada in care efectueaza fraude bancare. Ca si in cazul unui anumit numar de botnet-uri, comunicarea intre troienii bancari si serverele de comanda si control are loc in background, prin intermediul serviciilor de anonimat online, de genul retelei Tor. In plus, expertii de la G Data Security Labs se asteapta ca Twitter sau alte retele peer-to-peer sa continue sa fie abuzate de infractori.