ASRO, organismul național de standardizare, a adoptat noua versiune a standardului internațional ISO 22000 ca standard român, SR EN ISO 22000:2019, Sisteme de management al siguranței alimentelor. Cerințe pentru orice organizație din lanțul alimentar, pentru a veni în sprijinul tuturor operatorilor din lanțul alimentar cu un instrument internațional de management al siguranței alimentelor.
Auzim tot mai des că au fost retrase diverse alimente de pe rafturile magazinelor, deoarece erau periculoase pentru consumul uman. Consumatorii au dreptul la o hrană sigură și corespunzătoare consumului. De aceea, printre cei mai importanți factori în siguranța alimentelor se numără și controlul igienic care este vital pentru evitarea consecințelor nefaste ale problemelor provocate de alimentele necorespunzătoare, atât asupra sănătății umane, cât și asupra economiei.
Pericole legate de siguranța alimentelor pot surveni în orice etapă pe parcursul lanțului alimentar: de la producătorii de furaje și producătorii primari, până la producătorii de alimente, procesatorii, operatorii de transport și depozitare, de la magazinele de vânzare cu amănuntul, până la restaurante sau chioșcuri stradale. Implicate în lanțul alimentar sunt și organizațiile conexe, precum: producătorii de echipamente, materiale de ambalare, agenți de curățenie, aditivi și ingrediente. Se poate observa că punctele posibile de neconformitate sunt foarte variate.
Prin urmare, realizarea unui control adecvat pe tot parcursul lanțului alimentar este esențială. Siguranța alimentelor este asigurată prin eforturile combinate ale tuturor părților participante în lanțul alimentar.
De aceea, fiecare organizație din lanțul alimentar trebuie să gestioneze cât mai eficient aspectele legate de siguranța alimentelor. Un instrument util în acest demers este standardul internațional ISO 22000 elaborat de experți din întreaga lume, care a fost adoptat atât ca standarde european, cât și ca standard român cu indicativul și titlul: SR EN ISO 22000:2019, Sisteme de management al siguranței alimentelor. Cerințe pentru orice organizație din lanțul alimentar.
Acest document specifică cerințele pentru un sistem de management al siguranței alimentelor care combină următoarele elemente cheie, general recunoscute: comunicarea interactivă, managementul sistemului, programele preliminare și principiile analizei riscurilor și a punctelor critice de control (HACCP).
Oare câte organizații au implementat sistemul de management al siguranței alimentelor (SMSA)? Sau câte supermarket-uri și restaurante verifică dacă furnizorii lor respectă condițiile de siguranță a alimentelor sau au un SMSA implementat? Oare câți dintre consumatori își aleg produsele alimentare verificând dacă acestea au fost făcute de producători care au implementat ISO 22000?
Stă în puterea noastră, a consumatorilor, să selectăm și să alegem numai alimente sigure. Trebuie doar să verificăm pe ambalaje dacă este trecut unul dintre indicativele ISO 22000 sau SR EN ISO 22000 și să ne informăm mai mult despre ce drepturi avem în calitate de consumatori.
Despre ASRO
ASRO – Organismul Național de Standardizare – este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.
Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție pentru o gamă tot mai largă de părți interesate a unei platforme ușor accesibilă, necesară pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizații. Aceasta ajută la furnizarea de soluții eficiente pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor de politici publice, sprijinirea certificării și supravegherii pieței și oferă un mecanism eficace de promovare a protecției consumatorului și a responsabilității sociale.
Contact media: Serviciul relații publice și cooperare internațională
E-mail: relaț[email protected]
Website: https://www.asro.ro/