Vitamina D si rolul ei in dezvoltarea umana

vitamina d Prima sursa de vitamina D

Vitamina D este indispensabila in absorbtia calciului de catre organismul nostru.

Ea are un rol dominant in formarea scheletului nostru, mai ales in faza de crestere. Gratie ei, oasele se calcifiaza si se solidifica...

Soarele

Prima sursa de vitamina D: lumina naturala

Lumina naturala constituie prima sursa de vitamina D. Schimburile au loc Ia nivelul partilor expuse la soare.

In cazul unei slabe expuneri la soare (iarna, regiunile nordice, poluarea), riscam sa avem carente de vitamina D, si atunci trebuie sa furnizam resurse organismului prin alimentatie.

Alimentatia

Pentru a palia o lipsa de expunere Ia soare trebuie sa recurgeti Ia alte surse de vitamina D: anumite produse alimentare si un aport complementar.

Sursele alimentare cele mai bogate sunt untura de peste, pestele gras (somon, ton, macrou, sardina).

Bebelusul nu consuma aceste produse in timpul primelor luni de viata, si le consuma in cantitate mica dupa aceea.

Este deci indispensabil sa se suplimenteze printr-un aport recomandat de aproximativ 1000 UN pe zi, pentru a evita rahitismul si a conserva capitalul osos.

3 idei pline de calciu

De cand incepe sa nu mai bea cu biberonul, dumneavoastra incercati orice pentru a-I face sa consume lapte. Nu-I fortati. Cateva smecherii vor permite sa se compenseze fara carente.

Laptele: un aliment esential

Nu numai ca el contine foarte mult calciu, indispensabil pentru a-si construi un schelet solid. Dar, in plus, este un factor de echilibru pentru copii si adolescenti. Fara el, ei obosesc si devin nervosi.

Prima smecherie: fiti sirete

Incepand cu varsta de aproximativ 8 luni, alegeti retete in care puteti "ascunde" laptele si in care ii puteti masca gustul gratie prezentei branzei: besamel cu svaiter, pireu au carne, mancare gratinata de paste sau de legume presarate cu parmezan sau cu branza emmental (branzeturile cele mai bogate in calciu), sandvisuri calde cu branza gen bistrou sau sufleu... Dar evitati branzeturile topite rafinate care contin mai mult de 600/o grasimi si sunt sarace in calciu.

A doua smecherie: legumele

Patrunjelul, cresonul, spanacul, fasolea uscata, nautul... contin calciu. Este bine sa stiti, chiar data copilul prefera rar mancarurile care le contin, iar legumele uscate nu pot fi introduse in alimentatia bebelusului decat de la trei ani in sus.

A treia smecherie: mancaruri delicioase pe baza de lapte

EIe au un avantaj: in general, copiii nu trebuie rugati ca sa le manance. Inconvenientul este ca ele contin mult zahar. Asa ca trebuie avut grija ca sa nu abuzeze de ele. Incepand cu varsta de trei ani, puteti alege iaurturi aromatizate, orezul cu lapte, tarte, inghetate.. Dimineata, strecurati-le in gentuta un "iaurtel" Gasiti si alte trucuri utile pe kiddi

Informații de contact

Nume Companie

Kiddi

Persoana de contact

militaru george

Telefon

0212553272

E-mail