Vitrine frigorifice: variante de clasificare

vitrine frigorifice orizontale vitrine frigorifice orizontale

Cele mai populare echipamente frigorifice HoReCa sunt fără îndoială modelele de vitrine frigorifice orizontale și vitrinele frigorifice verticale.

 

Vitrinele frigorifice moderne sunt foarte apreciate de către cei din HoReCa deoarece mențin un microclimat stabil, la temperatura dorită, în compartimentele lor de răcire. Sistemul frigorific al echipamentului constă în general dintr-un evaporator, un agregat, un sistem de conducte, o unitate de control cu ​​un regulator electronic (controller). O supapă termostatică este instalată în vitrine cu frig extern. Corpul echipamentului de răcire este fabricat din oțel inoxidabil zincat. Laturile vitrinelor sunt realizate din plastic ABS, rezistent la impact. De regulă spuma poliuretanică este utilizată de către fabricanți ca izolator termic.

 

Suprafața interioară a vitrinelor în contact cu produsele alimentare este realizată din oțel, aluminiu sau plastic. La fabricarea vitrinelor profesionale actuale se utilizează de către companiile internaționale de prestigiu materiale ecologice și un agent frigorific sigur (de exemplu dioxid de carbon, freon R404A), care nu dăunează mediului. 


Tipuri de vitrine frigorifice profesionale 1. În funcție de temperatura acestor echipamente de stocare și afișaj: 

Pentru fiecare tip de produs este prevăzută o temperatură optimă de depozitare. La nivel internațional de clasificare există trei grupuri mari de vitrine pe piața echipamentelor de refrigerare profesionale: 


a) Vitrine HoReCa de răcire joasă pozitivă 

Limitele standard ale temperaturii menținute sunt de la 0 la +7 grade Celsius.

 

Vitrinele frigorifice de acest gen sunt destinate de regulă prezentării de salate, anumite preparate gastronomice complexe finite, produse lactate, mezeluri. 


b) Vitrine HoReCa congelatoare 

Sunt echipamente frigorifice folosite în industria alimentară, pentru depozitarea alimentelor congelate: pește, carne, fructe de pădure, legume, care au nevoie de temperaturi negative. Modul de funcționare este până la -18/-24 grade Celsius.

 

Produsele sunt așezate în coșuri speciale din compartimentele interioare ale vitrinelor. Decongelarea vitrinelor la temperatură scăzută se efectuează automat, prin intermediul elementelor de încălzire încorporate. 


c) Vitrine frigorifice combinate 

Sunt cele mai versatile echipamente de răcire, deoarece aceste vitrine universale funcționează atât la temperaturi pozitive, cât și negative.

 


2. În raport de principiul circulației aerului rece din interiorul vitrinei frigorifice: a) Circulația aerului forțată (dinamică, vitrată) 

Mișcarea aerului rece este asigurată de ventilatoare care distribuie uniform fluxurile de aer răcit în compartimentul de lucru al vitrinei. Răcirea dinamică (forțată) cu circulație intensă a aerului duce la „aerisirea” produselor fără ambalaj (vrac). 


b) Circulația aerului naturală (statică) 

Principiul de funcționare a vitrinelor de refrigerare statică constă în furnizarea unidirecțională de mase de aer rece de la evaporator la produs. În același timp, temperatura la diferite niveluri ale echipamentului rece diferă în intervalul 5-6 grade Celsius. 


3. Prin modul de organizare a aprovizionării cu „frig”: a) Cu frig încorporat (dispunerea internă a unității frigorifice) 

Dispozitivele de acest tip sunt potrivite pentru punctele de vânzare cu amănuntul cu o suprafață mică (până la 100 de metri pătrați). 


b) Alimentare frigorifică externă – agregat extern (agregatul este situat în afara zonei comerciale, într-o încăpere utilitară) 

Agregatul, în care gazul este răcit, este plasat în exterior. Funcționarea vitrinelor frigorifice cu frig extern menține o temperatură normală în zona de vânzare. Sistemul de preluare este potrivit pentru unitățile cu o suprafață de până la 400 de metri pătrați.

 


4. După metoda de instalare: a) Vitrine frigorifice de banc 

Modelele compacte ale vitrinelor frigorifice sunt instalate pe tejghele (bancurile de lucru). 


b) Vitrine frigorifice de podea 

Sunt echipamente de răcire mai mari, potrivite pentru plasarea în restaurante, supermarketuri, cantine. 


5. După formă și design: a) Vitrine frigorifice de tip deschis 

Aceste echipamente sunt instalate în raioanele cu autoservire. Principalul avantaj al acestor vitrine este accesul liber la bunurile alimentare. Cumpărătorii pot vizualiza sortimentul, examina conținutul, se pot familiariza cu etichetele, citind compoziția produselor. 


b) Vitrine frigorifice de tip închis 

Modelele închise sunt instalate în acele unități în care clienții sunt deserviți de un vânzător sau de un chelner (în caz), precum și în camerele de utilități și depozite. 


6. După dimensiuni vitrinele frigorifice se împart în:

●  înguste (până la 80 cm);

●  medii (de circa 95-105 cm);

●  late (de 110-120 cm sau mai mult).

 

Vitrinele frigorifice înguste sunt potrivite pentru cafenele și magazine de cartier. Este avantajos a se echipa hipermarketurile și restaurantele cu vitrine cu lățime maximă. 


7. După amplasarea optimă a mărfurilor: a) Vitrine reci verticale 

Au mai multe niveluri pentru băuturi, produse de cofetărie, produse de patiserie, gustări reci etc.

 


b) Vitrine reci orizontale

Sunt folosite pentru expunerea unei game largi de produse: carne, brânzeturi, salate, deserturi, sushi, sandvișuri etc.

 

Atunci când alegi echipamentul pentru un magazin sau un restaurant, studiază cu atenție caracteristicile tehnice ale vitrinelor frigorifice.

 

Specialiștii TC Romania Crown Cool te vor ajuta să alegi vitrine frigorifice practice, convenabile, fiabile și economice, care au o funcționare stabilă și îți pot aduce profituri mari din vânzări.