10 marci din Romania care vor sa cucereasca lumea

10 marci din Romania care vor sa cucereasca lumea

Sunt celebre in tara, dar vor si recunoastere internationala. Succesul unor marci precum Dacia, care inregistreaza vanzari mai mari peste hotare decat pe piata locala, ii impinge si pe alti detinatori de branduri romanesti sa isi incerce norocul pe meleaguri straine. DailyBusiness.ro iti prezinta o lista cu 10 marci care au facut recent demersuri pentru a "trece" granita, precum si destinatiile acestora.

Lista cuprinde marci romanesti pentru care s-a solicitat protectie in alte tari in ultimii doi ani, conform datelor Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI).

1. Biofarm

Una dintre cele mai active companii in promovarea de marci “made in Romania” in afara tarii este producatorul de medicamente Biofarm.  In ultimii doi ani, compania a depus peste 20 cereri pentru obtinerea de protectie a unor branduri proprii in piete internationale. Spre exemplu, pentru numele Biofarm a cerut protectie in Ungaria, Moldova, Rusia si Ucraina. Printre celelalte marci pentru care a mai solicitat protectie se numara: Triferment, Anghirol, Hepatoprotect, Colebil si Cavit.

2. Medlife

Liderul pietei de servicii medicale private, Medlife, a cerut in martie anul acesta protectie pentru propriul brand in Moldova si Serbia. Astfel, este posibil ca furnizorul roman de servicii medicale sa isi extinda operatiunile si in aceste tari. De altfel, chiar presedintele companiei, Mihai Marcu, declara anul trecut ca a fost sa prospecteze piata in tari precum Serbia si Croatia.

3. Aqua Carpatica

Tot in martie anul acesta, Carpathian Springs SA a cerut protectie pentru marca Aqua Carpatica pe piata din SUA. Jean Valvis si-a anuntat intentia de a exporta apa minerala imbuteliata la 20 de kilometri de Vatra Dornei in tari precum Franta, Italia si SUA.

4. Teamnet

O prezenta relativ noua in lista marcilor romanesti din domeniul IT&C, cunoscute si pe plan international, este cea a Teamnet International. In decembrie anul trecut, compania a cerut protectie pentru propriul brand in tari precum Turcia, Serbia si Macedonia, potrivit datelor OMPI.

5. Teraplast

“Teraplast since 1986” este numele prin care vrea sa se faca cunoscut in pietele externe producatorul roman de materiale de constructii din Bistrita. Cererea de protectie a marcii sale, depusa in decembrie anul trecut, vizeaza ca tari de destinatie Norvegia, Armenia, Azerbaijan, China, Egipt, Maroc, Serbia, Rusia si Ucraina.  

6. Nissa

Denisa Radian, creatoarea brandului de moda Nissa, a depus in martie 2012 cerere pentru a-si pune la adapost aceasta marca in peste 10 tari. Printre acestea se numara: Australia, Israel, Japonia, Mexic, Norvegia, SUA, China, Rusia, Ucraina.

7. Ivatherm 

"Ivatherm, apa termala Herculane" este denumirea pentru care producatorul local de dermatocosmetice detinut de Rucsandra Hurezeanu a cerut protectie internationala in octombrie 2012. Pietele vizate sunt China, Ucraina si Egipt, conform datelor OMPI. 

8. Domeniile Sahateni

O alta companie din Romania care vrea sa isi faca cunoscute brandurile peste hotare este producatorul de vin din judetul Buzau, Domeniile Sahateni. Aurelia Visinescu vrea sa-si vanda vinurile "Domeniile Sahateni" si "Anima" in China, conform unor cereri de protectie pentru aceste marci in piata asiatica, depuse in vara lui 2012.

9. Azomures

"Azomures, an Ameropa Company" este numele sub care proprietarii elvetieni ai celui mai mare combinat de ingrasaminte chimice din tara vor sa ii promoveze produsele in afara tarii. In februarie anul trecut, compania a cerut protectie pentru aceasta marca in peste 20 de piete, printre care Australia, Ghanda, Israel, Japonia, Norvegia, Siria, Turcia, Zambia, SUA, Albania, Bosnia si Hertegovina, tarile Benelux, Elvetia si China. 

10. Emag

Inca din vara lui 2012, Dante International a depus cereri pentru protejarea marcii Emag in mai multe piete din regiune. Tarile vizate de cel mai mare retailer online din Romania sunt: Turcia, Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Rusia si Ucraina, potrivit datelor OMPI.