Gama de constructii metalice este una diversa, cuprinzand de fapt toate tipurile de constructii ce au ca baza structura metalica.
Se poate face o clasificare a constructiilor metalice in functie de:
- destinatia constructiei
- modul de asamblare
- natura elementelor de constructive
- durata constructiei
- sistemul static ales
Constructiile metalice au ramificatii in toate domeniile noastre de activitate, incepand de la cel casnic, destinat uzului propriu si terminand cu cel industrial sau agro-zootehnic.
Astfel ca folosirea otelului in ceea ce priveste spatiile in care ne desfasuram activitatea este, oarecum, indispensabila. Acest produs metalurgic prezinta urmatoarele avantaje:
1. Rezistent la seisme
Deoarece otelul este rezistent si usor se elimina unele dintre problemele care fac cladirile traditionale vulnerabile la cutremure. De asemenea, flexibilitatea otelului va permite unei cladiri sa supravietuiasca cu usurinta unei activitati seismice moderate fara a cauza daune structurale reale. Se poate deforma chiar si rasuci in aproape fiecare directie, fara a-si pierde integritatea structurala.
2. Greutate redusa
Este cel mai usor dintre materialele folosite la structuri (este cu 60-70% mai usor decat lemnul). Acest fapt inseamna ca utilizarea otelului permite realizarea unei fundatii mai mici. Ceea ce se va traduce si printr-un cost mai mic al constructiei.
3. Flexibilitate de proiectare
Profilele din otel ofera metode elegante si eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a obtine spatii deschise pe distante mari. Multi clienti cer acum spatii interioare mari fara stalpi in interior.
Structurile metalice sunt zvelte si folosesc profile cu sectiuni mici – grinzile vor avea sectiuni mult mai mici decat la o structura clasica pe cadre de beton, iar inaltimea utila a incaperilor va fi mai mare. In plus raportul arie utila/arie construita va fi mult mai avantajos pentru beneficiar datorita reducerii grosimii totale a peretilor.
4. Este 100% reciclabil
Proprietatile metalurgice ale otelului permit reciclarea sa continua, fara degradarea randamentului de la un produs la altul; fiind cel mai reciclat material de pe planeta. Doua din trei tone de otel nou sunt produse din otel vechi. Reciclarea reduce semnificativ cantitatea de emisii de CO2 realizata prin extragerea si prelucrarea minereurilor.