Investitorii si traderii individuali pot sa aplice cateva reguli simple atunci cand tranzactioneaza pe piata instrumentelor financiare derivate, pentru a diminua si pentru a-si gestiona in mod eficient riscurile, precum si pentru a-si dezvolta o strategie de investitii care sa le permita sa isi creasca sansele sa isi atinga obiectivele stabilite.
Reprezentantii XTB Romania au aratat care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand tranzactionati:
1. Pentru a va spori sansele de a castiga nu trebuie sa cresteti capitalul investit
Exista tendinta de a investi sume mari in speranta obtinerii unui castig imediat foarte mare si aceasta este una dintre greselile majore pe care le fac cei care tranzactioneaza fara un minimum de pregatire. Pentru a obtine profit este necesar sa dezvoltati o strategie de tranzactionare bazata pe reguli clare in baza carora sa stiti cand sa intrati in piata si cand sa iesiti de pe o pozitie, fie ca este in profit sau in pierdere.
Utilizarea ordinelor de tip take-profit sau stop-loss prin care va marcati profitul, respectiv pierderea, atunci cand pretul atinge un nivel prestabilit, sunt o componenta esentiala in orice strategie de tranzactionare.
De asemenea, trebuie sa fiti atenti la dezvoltarea personala in plan psihologic, adica sa va intelegeti mai bine si sa nu tranzactionati guvernati de emotii. Astfel veti evita situatii in care initiati tranzactii impinsi de lacomie sau situatii in care iesiti dintr-o tranzactie temporar neprofitabila, sub presiunea fricii de a pierde si va veti creste sansele de a deveni un investitor mai eficient.
2. Concentrati-va pe rezultatul final
In trading se castiga, dar se si pierde. Un investitor profesionist intelege ca tranzactiile neprofitabile nu pot fi evitate complet, deoarece un castig potential are asociat un risc pe masura, si, uneori, riscurile se materializeaza.
Este important sa nu va focusati doar pe rezultatul unei singure tranzactii si sa nu cadeti prada emotiilor de moment: euforia unei investitii profitabile sau panica din urma unei pierderi va pot impinge la decizii emotionale si la incalcarea regulilor stabilite in strategia de tranzactionare.
Este important sa va urmariti obiectivul de profit stabilit pe termen lung si sa va concentrati pe rezultatul inregistrat la finalul unei perioade mai mari, de exemplu o luna, un trimestru, un semestru sau 1 an.
3. Invatati din greseli. De preferinta ale altora
Este recomandat sa tineti un jurnal de tranzactionare in care sa specificati intotdeauna motivele pentru care ati decis sa deschideti sau sa inchideti o tranzactie. In acest fel veti putea analiza retrospectiv deciziile luate si factorii care v-au determinat sa actionati si sa intelegeti daca si unde anume ati gresit, si ce va trebui sa faceti diferit data viitoare. Fiecare greseala pe care o constientizati va duce la o lectie pe care o veti invata.
Uneori, „pretul” platit pentru a invata astfel de lectii poate fi destul de mare, motiv pentru care e important sa invatati cat mai mult din greselile altora. Fie ca alegeti sa va alaturati comunitatilor de traderi, fie ca participati la seminarii si webinarii, puteti invata foarte multe din experienta personala a traderitor experimentati. Pe masura ce acumulati noi cunostinte va veti spori sansele de a deveni un investitor profitabil.
4. Nu trebuie sa investiti in fiecare zi intregul capitalul disponibil pentru tranzactionare
Capitalul investit trebuie adaptat la conditiile si riscurile identificate in piata. Spre exemplu, atunci cand volatilitatea este ridicata pe piata, capitalul tranzactionat trebuie redus pentru a evita pierderi potentiale mari, chiar daca primul impuls este sa va ganditi la castigurile potentiale foarte mari. In plus, trebuie sa adaptati capitalul investit la starea proprie.
Exista un sistem simplu de punctaj in care puteti acorda calificative pentru starea psihica pe care o aveti intr-o anumita zi, starea de sanatate, cat de pregatiti va simtiti din punct de vedere teoretic si rezultatele tranzactiilor din ziua precedenta.
Astfel, veti putea urmari in timp rezultatele obtinute din tranzactionare si punctajul din ziua respectiva si veti descoperi in ce situatii este indicat sa cresteti capitalul cu care tranzactionati, sa il reduceti sau chiar sa nu tranzactionati deloc.
XTB Romania organizeaza, sub umbrela XTB Academy, seminarii, conferinte si webinarii gratuite, in cadrul carora participantii beneficiaza de informatii despre mecanismele de functionare a pietelor financiare, managementul riscurilor, psihologie investitionala, analiza tehnica sau fundamentala si, nu in ultimul rand, acestia patrund intr-o comunitate a traderilor si investitorilor, ceea ce le permite sa faca schimb de experienta si de strategii de tranzactionare.
X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj in Europa Centrala si de Est. Infiintata in 2002, in Polonia, compania este activa pe piata din Romania din 2008, prin intermediul X-Trade Brokers Dom Maklerski Varsovia Sucursala Bucuresti S.A. (XTB Romania). Compania ofera acces la pietele valutare (forex), de marfuri si de capital (actiuni si indici bursieri in pietele majore si cele emergente).
4 sfaturi pentru a investi eficient in pietele financiare
Sursa: DailyBusiness