5 lucruri traznite: Ce sa NU spui la interviul de angajare

Managerii de HR se folosesc de interviul de angajare pentru a vedea daca esti potrivit pentru job, pentru a-ti masura creativitatea, abilitatea de a avea pareri proprii, inteligenta emotionala si atitudinea. Insa unii candidati chiar spun lucruri traznite la interviul de angajare, nefiind constienti de importanta momentului respectiv. Vezi cateva exemple de “Asa NU”.

1. Sunt foarte agitat.

Chiar daca esti mai agitat decat ai fost vreodata, trebuie sa fii constient ca nicio companie nu vrea sa angajeze o persoana care nu are incredere in ea. Asa ca, in cazul acesta, onestitatea nu e cea mai buna tactica.   

2. Sa vorbim despre bani.  

Nu discuta niciodata despre salariu in primele stadii ale procesului de recrutare. Concentrarea pe acest subiect poate ridica un “steag rosu”, in sensul ca potentialul angajator va crede foarte usor ca te afli acolo doar pentru bani si nu pentru alt motiv.  

Din ce in ce mai mult, angajatorii cauta oameni care sa se alinieze cu misiunea si valorile lor. Asadar, negocierile salariale ar trebui sa aiba loc la finalul interviului sau chiar la finalul procesului de recrutare.  

3. Slabiciunea mea este ca ma implic prea mult / lucrez prea mult

Bineinteles, nu ar trebui sa vorbesti in mod voluntar despre slabiciunile tale, decat daca esti intrebat. Deseori, la interviuri apare intrebarea standard “Care este cea mai mare slabiciune a ta?”. Daca vei bifa si tu o astfel de intrebare, stai departe de raspunsurile amintite mai sus.

Toata lumea stie ca de fapt sunt puncte forte mascate. Intervievatorul este satul de astfel de raspunsuri si va pune inevitabil o eticheta in ceea ce te priveste. Asadar, acorda-ti timp si gandeste-te la un raspuns sincer.

4. Chiar am nevoie de jobul asta!

Nu da in niciun caz indicii ca ai fi disperat. Si, categoric, nu spune ca ai nevoie neaparat de acel job, avand in vedere situatia ta de la acel moment. Angajatorii vor vedea aceasta disperare ca semn de slabiciune. In plus, ei cauta candidate care sa urmareasca o cariera pe termen lung, nu doar un job. Seful meu actual este ingrozitor.  

Niciodata nu critica un fost sef sau o companie pentru care ai lucrat. Chiar si daca intervievatorul iti ridica mingea la fileu in acest sens, nu pica in capcana. Nu e elegant sit e va face sa pari frustrat, negativist si marunt. In plus, arata si faptul ca poti sa vorbesti de rau si in viitor orice sef sau companie.