1. Apucă-te de un sport
S-ar părea că exerciţiul fizic este răspunsul la mai toate problemele noastre, şi asta fiindcă, şi când vine vorba despre îmbunătăţirea memoriei, te poţi baza pe el. Efortul fizic creşte cantitatea de oxigen care ajunge la nivelul creierului, măreşte puterea de concentrare şi, susţin specialiştii, ar putea fi responsabil până şi de dezvoltarea celulară în regiunea cerebrală alocată ţinerii de minte!
Chiar dacă până şi un scurt antrenament fizic îţi poate fi de folos, mişcarea contribuie cu adevărat la îmbunătăţirea memoriei dacă este practicată în mod regulat, pe termen lung.
2. Odihneşte-te suficient
Dacă sportul este remediul bun la toate, acelaşi lucru se poate spune şi despre somn! Odihna insuficientă favorizează o puzderie de tulburări de sănătate, afectând inclusiv memoria. Aşa se face că un somn de calitate are darul nu doar de a-ţi menţine memoria intactă, dar te poate ajuta să îmbunătăţeşti capacitatea creierului de a forma amintiri şi reţine date (mai ales când aceasta a fost afectată taman de odihna deficitară).
Aşadar, asigură-te că dormi 7-8 ore în fiecare noapte şi, în măsura în care îţi stă în putinţă, optează pentru un program regulat de odihnă (culcă-te/trezeşte-te la aceleaşi ore inclusiv în zilele libere).
3. Concentrează-te timp de 8 secunde
Un truc simplu şi la îndemână pentru acele momente când îţi propui să reţii neapărat o informaţie preţioasă (un nume, spre exemplu): concentrează-te asupra sa timp de cel puţin 8 secunde. Acest interval de timp reprezintă minimumul de care creierul are nevoie pentru a trece o informaţie din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată.
4. Savurează hrană sănătoasă pentru creier
Eşti ceea ce mănânci, prin urmare nu ar trebui să te surprindă faptul că anumite alimente sunt grozave pentru sănătatea creierului tău şi funcţionarea sa ireproşabilă. Pentru a-ţi îmbunătăţi memoria, savurează afine, fructe bogate în antocianine ce protejează creierul împotriva inflamaţiilor şi a oxidării, două procese care pot afecta neuronii şi determina să comunice mai puţin eficient unii cu alţii.
De asemenea, include în meniul tău şi legume cu frunze verzi, precum spanacul, varza kale, salata etc., despre care s-a constatat că încetinesc procesul degrădarii memoriei, graţie, printre altele, unor antoxidanti precum vitamina C.
5. Dezvoltă-ţi relaţiile sociale
Fiindcă omul este o fiinţă socială, are nevoie de relaţii strânse cu cei din jur nu doar pentru a supravieţui, cât şi pentru a fi fericit... şi a avea şi o memorie excelentă! Studiile au demonstrat-o: relaţiile autentice, strânse cu cei din jur, cât şi un sistem puternic de susţinere sunt vitale atât pentru sănătatea emoţională, cât şi pentru buna funcţionare a creierului.
Aşadar, începe chiar de azi să lucrezi la dezvoltarea unei vieţi sociale active: fă voluntariat, urmează cursuri de dans, pictură etc., ieşi mai des cu prietenii tăi, vizitează-ţi rudele etc. Şi, bineînţeles, nu ignora importanţa şi ajutorul nesperat pe care ţi-l oferă un animăluţ de companie!